Gør bilen klar til vinterferien

Når bilen skal gøre klar til vinterferien uden for landet grænser er det vigtigt at være opmærksom på der er specielle regler i de forskellige lande i Europa og det kan koste store bøder i nogle lande hvis der ikke er styr på tingene. Her giver vi dig en liste over de mest besøgte lande i vintermånederne og hvad du skal være opmærksom på inden du pakker bilen

Norge

Vinterdæk:

I Norge er man ikke forpligtet til ar have vinterdæk på bilen men man skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret om nødvendigt vinterdæk. Det er derfor en god idé at have vinterdækene på inden turen går nordpå, istedet for at skulle skifte deroppe. Der er krav om at hvis der er vinterdæk monteret skal dette være på alle hjul og med min. 3 mm mønsterdybde.

Pigdæk & andet udstyr:

Det er tilladt at køre med pigdæk i Norge fra !/11 og til første søndag efter påske i de nordlige provinser. I Nordland, Troms og Finnmark er det tilladt frem til 15/10. Det samme gælder her med at de skal være monteret på alle 4 hjul. Biler med en totalvægt på 3500 kg eller mere skal uanset vejrforhold medbringe snekæder, der er kontrol ved grænserne og køretøjer uden disse sendes tilbage 

Sverige

Vinterdæk:

I Sverige er det påbudt at køre med vinterdæk fra 1/12 til 31/3 når vejene er våde og temperaturen er 0 grader eller derunder eller hvis der er sne og is på vejene. Vinterdækkene skal være M+S mærkede og have min. 3 mm mønsterdybde.

Pigdæk & andet udstyr:

Det er tilladt at køre med pigdæk i Sverige fra 1/10 til 15/4. Snekæder er ikke påbudt men kan med fordel benyttes når vejr og vej forhold kræver det. Vær opmærksom på at man IKKE kan leje snekæder i Sverige. Udover vinterdæk er det nødvendigt at bilen har sprinklervæske med antifrost, ligesom man skal medbringe skovl til eventuel snefjerning. Reb, startkabler og sikkerheds vest anbefales men er ikke et krav.

Tyskland

Vinterdæk:

I sne snesjap, frost eller ved is på vejene skal biler i Tyskland være udstyret med vinterdæk. Vinterdækene skal være mærket med M+S OG snefnugsymbol og med min. 1,6 mm. mønsterdybde. Helårsdæk er også lovlige så længe de tillige er mærket med M+S

Pigdæk & andet udstyr:

Pigdæk er IKKE tilladte i Tyskland. Der kan i bjergområder forekomme skiltning med påkrævetsnekæder og der vil være en hastigheds begrænsning på 50 km/t ved brug af snekæder.

Østrig

Vinterdæk:

Fra d. 1/11 og til d. 15/4 skal der være vinterdæk på bilen i sne, slud og is. Vinterdækene skal være monteret på alle 4 hjul og de skal som i Tyskland være mærket med M+S. Der skal være min. 4 mm. mønsterdybde. Vær opmærksom på at det er førens ansvar at loven overholdes også selvom det er en lejet bil, tjek derfor altid bilen ved udlevering.

Pigdæk & andet udstyr:

Pigdæk er tilladte i Østrig fra 1/10 til d. 31/5 dog kun på køretøjer under 3500 kg. De skal som vinterdækene være monteret på alle 4 hjul, samt eventuel anhænger. Bilen skal være udstyret med speciel mærkat og der er andre hastigheds begrænsninger. Snekæder er tilladte i Østrig, men de skal være typegodkendte ÖNORM V 5117 eller ÖNORM V, disse kan lånes ÖMATC´s kontorer eller de kan lejes ved større grænseovergange.

Schweiz

Vinterdæk: 

Vinterdæk er som sådan ikke påbudt i Schweiz men køretøjer der ikke er udrustet til at køre i vintervejr kan idømmes bøder. I praksis betyder det at du skal have vinterdæk på bilen inden du kører til Schweiz.

Pigdæk & andet udstyr:

Fra 1/11 til 30/4 er pigdæk tilladte på køretøjer under 7500 kg, samt anhængere. Piggene må mas være 1,5 mm og det er forbudt at køre på motor- eller motortrafikveje med den med undtagelse af San Barbadino opg Gotthardt tunnellen. Hvis bilen har pigdæk på skal den være markeret med et klistermærke.

Frankrig

Vinterdæk:

Det er ikke obligatorisk at køre med vinterdæk i Frankring med det er anbefalelsesværdigt når der er sne og is. Der findes dog min. krav til mønsterdybde på 3,5 mm.

Pigdæk & andet udstyr:

Pigdæk er tilladte i Frankrig fra lørdagen før 1/11 til den sidste søndag i marts på bilen under 3500 kg. Der er en max. hastighed på 90 km/t ved brug af pigdæk. Snekæder skal benyttes hvor der er skiltet med det og der er en max. hastighed på 50 km/t ved brug af disse.

Italien

Vinterdæk:

Der er forskellige regler i de forskellige provinser i Italien så det er vigtigt at tjekke inden man kører hjemmefra, hvilke regler der gælder i det pågældende område man ønsker at køre til. Men i Aostadalen skal bilen være udstyret med vinterdæk eller snekæder skal medbringes fra 15/10 til d. 15/4.

Pigdæk & andet udstyr:

Pigdæk er tilladte fra 15/11 til d. 15/3 for køretøjer under 3500 kg. Der er en max. hastighed for biler med pigdæk på 120 km/t på motorveje og 90 km/t på landeveje. De skal tilmed være monteret på alle 4 hjul. Der er skiltet der hvor snekæder er tilladte og ved brug er der en max. hastighed på 50 km/.


Vi ønsker god tur