7 af de bedste oplevelser og seværdigheder i Aalborg (2020)


Hvad skal I opleve i Danmarks fjerdestørste by? Få svaret lige her!


Aalborg, Nordjyllands hovedstad, er en moderne kulturby, som byder på mange spændende oplevelser; kunst og kultur, oplevelser for børnene, gourmetmad og meget mere. 

I den pulserende storby kan I nyde den smukke udsigt ved havnefronten, opdage spændende street art, slentre af charmerende, gamle gader og besøge interessante museer. Eller I kan tage en kort afstikker og nyde den smukke natur omkring byen.

Vi har samlet vores bedste tips til ferien i Aalborg herunder.

Rigtig god tur!


Nordjysk Fodbold Golf

Få masser af frisk luft og udfordre hinanden med en gang fodboldgolf. Foto: Nordjysk Fodbold Golf. 


Hvis I trænger til at røre jer, få en masse frisk luft og bringe jeres konkurrencegen i spil, så er fodboldgolf lige noget for jer!

Ved Nordjysk Fodboldgolf finder I en af Danmarks bedste fodboldgolfbaner, som består af 18 huller af forskellig sværhedsgrad og længde. Det korteste hul er 25 meter, og det længste er over 100 meter.

Fodboldgolf er en blanding af fodbold, golf og minigolf, hvor det gælder om at spille sig igennem 18 huller på færrest mulige spark. Undervejs bliver I mødt at vandgrave, bunkers, rør, dæk og meget mere, inden bolden kan komme i hul.

En gruppe på fire personer bruger normalt 1,5-2 timer på en omgang.

Udover fodboldgolf kan I prøve kræfter med Krolf, som er en blanding af kroket og golf og spilles på en bane med 12 huller. Her gælder det om at få kuglen i hul med færrest mulige slag.

Ved banerne finder I alt, hvad I skal bruge; trækvogne, gasgrill til fri afbenyttelse, overdækket terrasse med bord-bænkesæt, gratis p-pladser, havespil med mere. 

Der kan betales med aftalte penge eller mobilpay, men ikke med betalingskort.


RIB-IT 

Få det ultimative adrenalinkick i en RIB eller tag den med ro og oplev den smukke natur fra en goboat. Foto: RIB-IT.


Hvis I vil opleve det ultimative adrenalinkick og kan lide vind i håret, så hop om bord i en RIB, som er en sejlbåd med en topfart på ca. 100 km/t.

De to største specialdesignede både er Danmarks største kommercielle speedbåde. 

I kan tage på alt fra 15 minutters ture til heldagsture, og der er plads til 12 personer. Og bare rolig, selvom der er masser af fart over feltet, er sikkerheden i top. 

Start og slut er altid samme sted, men turen kan udvides til at indeholde flere stop undervejs.

Det kan I selv være med til at bestemme, da turene kan tilrettelægges efter jeres ønsker, uanset om de ønsker indebærer fart og spænding eller hygge med tid til at nyde naturen omkring jer.

I kan også leje en goboat, som byder på en unik oplevelse, hvor I kan nyde Aalborg by, havnen og de små hyggelige kroge.

I en goboat er der plads til otte personer, og bådene er miljøvenlige, da de drives af strøm fra egne solceller. I er selv kaptajner, mens I sejler rundt på egen hånd.

I er velkomne til at medbringe mad og drikke, som kan nydes ved et bord monteret i midten af båden.


Nordjyllands Historiske Museum

Aalborg byder på spændende museer. Oplev bandt andet skeletter fra kirkegårde på Gråbrødrekloster. Foto: Nordjyllands Historiske Museum 


Hvis I nyder at gå på museer, er Aalborg den perfekte destination. 

På Aalborg Historiske Museum oplever I hele byens historie fra år 900. Her finder I arkæologiske fund og historiske genstande fra byens fascinerende historie. 

Kunne I tænke jer at komme tre meter ned under en af byens travleste gågader, Adelgade, så tag en tur på Gråbrødrekloster Musset, som er et underjordisk museum. Her lå Gråbrødreklostret fra 1240’erne, til det blev nedlagt i 1530. 

På museet kan I opleve imponerende ruiner fra klosteret, skeletter fra kirkegårde og andre fund fra vikingetidens og middelalderens Aalborg.

I Jens Bangs Stenhus gemmer sig historier og genstande fra mere end 350 års apotekerhistorie. Svaneapoteket har ligget i stueetagen fra 1665 til 2013, og i alle de år har apotekerne sat krukker, møbler, udgået medicin og gamle apparater op på loftet.

På Lindholm Høje kan I gå rundt på Gravpladsen, som er et af Danmarks smukkeste fortidsminder. Gravpladsen var i brug fra omkring år 400 til år 1000.

Her kan I opleve to udstillinger; en om vikingernes liv på Lindholm Høje og en om oldtiden i Limfjordslandet. 

Center for Dansk Jazzhistorie

Besøg Center for Dansk Jazzhistorie og bliv klogere på musikgenren og den kultur, den er en del af. Foto: Center for Dansk Jazzhistorie


Er I jazzenthusiaster, eller kunne I godt tænke jer at blive lidt klogere på denne musikgenre og kultur, så er Center for Dansk Jazzhistorie et besøg værd. 

Centret er et kulturhus, arkiv, spillested og forskningscenter, som blev startet i december 2006 af studerende og ansatte ved Aalborg Universitet. Med jazzcentret ønskede de at udbrede kendskabet til musikken og kulturen, den er en del af. Her forskes der i dansk jazzhistorie, og der publiceres bøger om emnet. 

I centret finder I Nordens største jazzarkiv, og en af Europas største og fineste jazzsamlinger, bestående af plader, CD’er, film, lydbånd, videoer, litteratur, tidsskrifter, udklipsarkiv og meget mere. Centeret fungerer altså som et levende nationalt jazzarkiv.

Jazzcentret danner desuden rammer for en lang række aktiviteter for publikum. I kan blandt andet opleve mindre koncerter, jazztalks med både lokale og gæstende musikere, pladeaftener, foredrag, filmforevisninger og radiobiografi.

De beskriver selv deres opgave som værende at bevare især dansk, men også udenlandsk jazz og at tage hånd om den levende jazz ved at invitere alle indenfor til ugentlige koncerter.  


Shoppen

Navnet siger det hele; Shoppen er det ideelle sted for en god omgang shopping. Foto: Shoppen


Hvis I trænger til at shoppe lidt, er indkøbscentret Shoppen i City Syd det perfekte sted.

På de 19.000 kvm finder I et bredt udvalg af forskellige specialbutikker, hvor I kan købe tøj, ting til boligen, få rådgivning om nyeste hårmode og meget mere.

Når I trænger til en pause, kan I nyde lækker mad og drikke ved en af centrets mange hyggelige spisesteder. Nyd en greasy burger, en lækker sandwich, en veltillavet kop kaffe eller besøg den kinesiske aftenbuffet med mere end 20 forskellige kinesiske retter. 

Hvis I vil hygge jer med en god film, kan I besøge Shoppen’s biograf med 6 moderne biografsale, som alle har det nyeste lydudstyr og store lærreder, så filmen kan opleves optimalt. 

Shoppen danner ofte ramme for sjove og spændende events, som kan gøre shoppingturen endnu bedre. Det kan være maskotten “Spiloppen”, som deler slikposer ud eller sjove aktiviteter for børn i forbindelse med en ny biograffilm.

I kan se en oversigt over kommende events på Shoppen's hjemmeside.

Ankommer I i bil, finder I 550 gratis parkeringspladser, som gør jeres shoppingtur endnu lettere. 


Aalborg Kloster

Hvis I vil besøge en destination fra Michelins rejseguide, vil vi anbefale jer at besøge smukke Aalborg Kloster. Foto: Aalborg Kloster


I hjertet af Aalborg finder I Danmarks ældste sociale institution og en af de ældst beboede bygningskomplekser.

I perioden 2009-2010 gennemgik Klosterkirken en gennemgribende restaurering med ny farvesætning og nyt interiør, som får kirken til at fremtræde lys og indbydende.

Via en guidet rundvisning kan I få indblik i Aalborg Klosters næsten 600-årige historie og opleve munkenes spisesal, priorens stue, den smukke munkegang og kapitelsalen med enestående kalkmalerier.

I kan desuden høre mere om Churchill-Klubben, som var en sabotagegruppe under 2. Verdenskrig, der hovedsageligt bestod af 14-17-årige drenge. To af initiativtagerne var sønner af klosterpræsten i Aalborg, og klostret blev derfor gruppens tilholdssted.

I haveanlægget finder I byens ældste springvand fra 1800-tallet, som dengang var en vigtig del af Aalborgs drikkevandsforsyning. Klostergården er en fredelig lille oase i den pulserende midtby.

Skrønerne fortæller, at to spøgelser har sin gang inden for murerne, men heldigvis kommer de kun frem om natten. 

Aalborg Kloster er på Michelin’s liste over 23 anbefalede turistattraktioner i Nordjylland i Michelins rejseguide 2019.   


Nymarksminde Farmpark

På Nymarksminde Farmpark kan I blandt andet fodre dyrene, lege i legelandet og hygge omkring grillen. Foto: Nymarksminde Farmpark.


Ved Nymarksminde kan I komme på landet i skønne nordjyske omgivelser og lære mere om de danske bondegårdsdyr. I kan blandt andet få svar på, hvordan en ko kan lave mælk, og om grisene virkelig er så beskidte, som de ser ud. 

I kan tage børnene med på tur rundt i Farmparken, hvor I blandt andet finder en mini-zoo med lyserøde grise, rappende ænder, brægende får, brølende køer og bløde kaniner - og I kan næsten komme ind til alle dyrene. 

I finder også et legeland med lidt af hvert; en stor legeplads med hoppepude, sandkasser, gynger og et stort legetårn ungerne kan klatre i. Der er også et legehus med legesager, lege-scootere, trehjulede cykler og mini-traktorer.

Nymarksminde byder også på en 18-hullers udfordrenede fodboldgolfbane, hvor I kan give hinanden kamp til stregen.

Gården Nymarksminde er fra 1844, og den købte ægteparret Ole og Inger Risager, da de længe havde gået med tanken om at skabe liv på landet som i gamle dage. 

Det er samværet, der er i højsæde, og derfor prioriterer Ole og Inger også aktiviteter sammen med gæsterne, så som fodring af dyrene, hygge omkring grillen og meget mere.