20 af de bedste oplevelser og seværdigheder i Aalborg (2020)

Hvad skal I opleve i Danmarks fjerdestørste by? Få svaret lige her!


Aalborg, Nordjyllands hovedstad, er en moderne kulturby, som byder på mange spændende oplevelser; kunst og kultur, oplevelser for børnene, gourmetmad og meget mere. 

I den pulserende storby kan I nyde den smukke udsigt ved havnefronten, opdage spændende street art, slentre af charmerende, gamle gader og besøge interessante museer. Eller I kan tage en kort afstikker og nyde den smukke natur omkring byen.

Vi har samlet vores bedste tips til ferien i Aalborg herunder.

Rigtig god tur!


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse ved Aalborg her


Nordjysk Fodbold Golf

Få masser af frisk luft og udfordre hinanden med en gang fodboldgolf. Foto: Nordjysk Fodbold Golf. 

Hvis I trænger til at røre jer, få en masse frisk luft og bringe jeres konkurrencegen i spil, så er fodboldgolf lige noget for jer!

Ved Nordjysk Fodboldgolf finder I en af Danmarks bedste fodboldgolfbaner, som består af 18 huller af forskellig sværhedsgrad og længde. Det korteste hul er 25 meter, og det længste er over 100 meter.

Fodboldgolf er en blanding af fodbold, golf og minigolf, hvor det gælder om at spille sig igennem 18 huller på færrest mulige spark. Undervejs bliver I mødt at vandgrave, bunkers, rør, dæk og meget mere, inden bolden kan komme i hul.

En gruppe på fire personer bruger normalt 1,5-2 timer på en omgang.

Udover fodboldgolf kan I prøve kræfter med Krolf, som er en blanding af kroket og golf og spilles på en bane med 12 huller. Her gælder det om at få kuglen i hul med færrest mulige slag.

Ved banerne finder I alt, hvad I skal bruge; trækvogne, gasgrill til fri afbenyttelse, overdækket terrasse med bord-bænkesæt, gratis p-pladser, havespil med mere. 

Der kan betales med aftalte penge eller mobilpay, men ikke med betalingskort.


RIB-IT 

Få det ultimative adrenalinkick i en RIB eller tag den med ro og oplev den smukke natur fra en goboat. Foto: RIB-IT.

Hvis I vil opleve det ultimative adrenalinkick og kan lide vind i håret, så hop om bord i en RIB, som er en sejlbåd med en topfart på ca. 100 km/t.

De to største specialdesignede både er Danmarks største kommercielle speedbåde. 

I kan tage på alt fra 15 minutters ture til heldagsture, og der er plads til 12 personer. Og bare rolig, selvom der er masser af fart over feltet, er sikkerheden i top. 

Start og slut er altid samme sted, men turen kan udvides til at indeholde flere stop undervejs.

Det kan I selv være med til at bestemme, da turene kan tilrettelægges efter jeres ønsker, uanset om de ønsker indebærer fart og spænding eller hygge med tid til at nyde naturen omkring jer.

I kan også leje en goboat, som byder på en unik oplevelse, hvor I kan nyde Aalborg by, havnen og de små hyggelige kroge.

I en goboat er der plads til otte personer, og bådene er miljøvenlige, da de drives af strøm fra egne solceller. I er selv kaptajner, mens I sejler rundt på egen hånd.

I er velkomne til at medbringe mad og drikke, som kan nydes ved et bord monteret i midten af båden.


Nordjyllands Historiske Museum

Aalborg byder på spændende museer. Oplev bandt andet skeletter fra kirkegårde på Gråbrødrekloster. Foto: Nordjyllands Historiske Museum 

Hvis I nyder at gå på museer, er Aalborg den perfekte destination. 

På Aalborg Historiske Museum oplever I hele byens historie fra år 900. Her finder I arkæologiske fund og historiske genstande fra byens fascinerende historie. 

Kunne I tænke jer at komme tre meter ned under en af byens travleste gågader, Adelgade, så tag en tur på Gråbrødrekloster Musset, som er et underjordisk museum. Her lå Gråbrødreklostret fra 1240’erne, til det blev nedlagt i 1530. 

På museet kan I opleve imponerende ruiner fra klosteret, skeletter fra kirkegårde og andre fund fra vikingetidens og middelalderens Aalborg.

I Jens Bangs Stenhus gemmer sig historier og genstande fra mere end 350 års apotekerhistorie. Svaneapoteket har ligget i stueetagen fra 1665 til 2013, og i alle de år har apotekerne sat krukker, møbler, udgået medicin og gamle apparater op på loftet.

På Lindholm Høje kan I gå rundt på Gravpladsen, som er et af Danmarks smukkeste fortidsminder. Gravpladsen var i brug fra omkring år 400 til år 1000.

Her kan I opleve to udstillinger; en om vikingernes liv på Lindholm Høje og en om oldtiden i Limfjordslandet. 


Søgaards Bryghus

Oplev passionen for øl. Foto: Søgaards Bryghus.

Bryggeri, destilleri, restaurant og pub.

Søgaards Bryghus har sat kærligheden til øllen i første række og samtidig sørget for at kunne tilbyde alle de aktiviteter, hvor netop øllen er i sit es.

Bryghuset er altid i gang og byder på en konstant duft af hjemmebrygget øl.

Kom med på en omfattende rundvisning, der tager jer gennem hele processen og naturligvis afsluttes med en lækker ølsmagning. Tag plads i restauranten og lad det servicemindede personale kræse om jer.

Om I er til en saftig burger eller flæsk ad libitum, så findes der naturligvis kun en rigtig væske i glasset, nemlig øllen.

Kan I ikke få nok af alle de våde varer, så slut jeres visit af hos Missing Bell Brewpub.

Med 24 forskellige haner kan den ultimative ølsmagning begynde i selskab med sport på storskærme og en indretning i ægte nordengelsk stil. 


Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Et særligt kapitel i historiebogen. Foto: Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum. 

En ting er at få genfortalt historien. En anden er at stå midt i den.

Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum huserer i den vestlige del af det aalborgensiske.

Et sted hvor 2. Verdenskrig også gjorde sit indtog, hvorfor en del af museet er indrettet i en stor hangar, der under krigen blev oprettet af de tyske tropper som vandflyveplads.

I dag er hangaraen hverken besat af tyskere eller en aktiv vandflyveplads. Derimod er det blevet sted for historiske fortællinger, hvor fagfolk og autentiske effekter fra krigen har rigeligt på hjertet.

Tag de historiske briller på og gå på opdagelse i historien rundt på det store museum.

Udstillingerne er mange og skal I helt ind under huden på fortidens drama, kan I naturligvis få en detaljeret rundvisning.

Når den historiske dag lagger mod enden, står museumsbutikken klar med is, kolde drikke og en lang række souvenirs og militære effekter, så I kan få en bid af krigen med jer hjem.  


Nørresundby Idrætscenter

Aktiviteter for hele familien. Foto: Nørresundby Idrætscenter. 

Er I klar til at få pulsen op og sved på panden?

Der er rig mulighed for at få rørt kroppen lige præcis, som I ønsker det.

Nørresundby Idrætscenter fremstår som et komplet idrætsanlæg nær den smukke Limfjord. Et paradis for den aktive familie med 17.000 kvadratmeter sjov og leg.

To store indendørs haller, træningscenter, svømmeland, svævebane, minigolf, restaurant. Her er der ingen undskyldning for ikke at få kroppen rørt.

I det store Svømmeland kan både voksne og børn få sig en en hyggelig og mindeværdig oplevelse. Her kan de små vandhunde lade legene gå løs i FUN-afdelingen, og til de voksne er der afstressende wellness-område både inden- og udendørs.

Om det er badetøjet eller kondiskoene, der har været i brug, kan kroppen få tanket ny energi hos Cafe NIC'e. En behagelig og rolig måde at afslutte en aktiv dag på. 


Mortens Kro

Et kroophold uden sammenligning. Foto: Mortens Kro.

Det klassiske kroophold er blevet iført moderne klæder.

Ønsker I en oplevelse udover det sædvanlige?

Mortens Kro er stedet for alle jer, der ønsker kompromisløse oplevelser, og hvor kun det absolut bedste er godt nok.

Med kontinuerlige topanmeldelser får I en restaurantoplevelse, der sjældent fås bedre.

Den veltilberedte tasting menu bliver året rundt tilpasset med sæsonens bedste råvarer i et menukort, der råder over alt fra frisk stegte kammuslinger til perfekt modnede oste. Dertil følger de anerkendte signaturretter, hvor særligt hummer- og skaldyrsfadet er værd at nævne. En ret, der kan give løbende mundvand på enhver madentusiast.

Ønsker I den fulde pakke, byder Mortens Kro på det ultimative gourmetophold. En oplevelse, der ikke findes på samme niveau mange andre steder.

Kombiner det tårnhøje gastronomiske niveau med et ophold i de luksuriøse suiter, hvor dagene står på bobler og nærvær i yderst bekvemte rammer. 


Center for Dansk Jazzhistorie

Besøg Center for Dansk Jazzhistorie og bliv klogere på musikgenren og den kultur, den er en del af. Foto: Center for Dansk Jazzhistorie

Er I jazzenthusiaster, eller kunne I godt tænke jer at blive lidt klogere på denne musikgenre og kultur, så er Center for Dansk Jazzhistorie et besøg værd. 

Centret er et kulturhus, arkiv, spillested og forskningscenter, som blev startet i december 2006 af studerende og ansatte ved Aalborg Universitet. Med jazzcentret ønskede de at udbrede kendskabet til musikken og kulturen, den er en del af. Her forskes der i dansk jazzhistorie, og der publiceres bøger om emnet. 

I centret finder I Nordens største jazzarkiv, og en af Europas største og fineste jazzsamlinger, bestående af plader, CD’er, film, lydbånd, videoer, litteratur, tidsskrifter, udklipsarkiv og meget mere. Centeret fungerer altså som et levende nationalt jazzarkiv.

Jazzcentret danner desuden rammer for en lang række aktiviteter for publikum. I kan blandt andet opleve mindre koncerter, jazztalks med både lokale og gæstende musikere, pladeaftener, foredrag, filmforevisninger og radiobiografi.

De beskriver selv deres opgave som værende at bevare især dansk, men også udenlandsk jazz og at tage hånd om den levende jazz ved at invitere alle indenfor til ugentlige koncerter.  


Cafe Vi.2

Cafeen i hjertet af Aalborg. Foto: Cafe Vi.2.

Friskbrygget kaffe, sprød salat, kolde cocktails. 

Cafe Vi.2 har ikke blot en fantastisk placering, men også en fantastisk menu, der dækker alt det, som I kan forvente af en komplet cafeoplevelse. 

Her er I hjertens velkommen uanset om det er morgen, middag eller aften. 

Det altid smilende og imødekommende personale glæder sig til at se jer, og vil gøre sit for at det også er Cafe Vi.2, der er pitstoppet næste gang, I slentrer jer ned af de aalborgensiske gader. 

Cafeen har et rustikt, men samtidig moderne udtryk, hvor der er højt til loftet og let til smil. 

Når aftenen går på hæld, og sulten er stillet, er det tid til at dykke ned i det store drinkskort. 

Kør den sunde livstil og nyd de mange friskpressede juice, eller lad jer dase hen til et glas whiskey. Når hyggen skal i top kan stemningen rykkes til nye højder blandt lækre vine og diverse øl fra hanen. 


Shoppen

Navnet siger det hele; Shoppen er det ideelle sted for en god omgang shopping. Foto: Shoppen

Hvis I trænger til at shoppe lidt, er indkøbscentret Shoppen i City Syd det perfekte sted.

På de 19.000 kvm finder I et bredt udvalg af forskellige specialbutikker, hvor I kan købe tøj, ting til boligen, få rådgivning om nyeste hårmode og meget mere.

Når I trænger til en pause, kan I nyde lækker mad og drikke ved en af centrets mange hyggelige spisesteder. Nyd en greasy burger, en lækker sandwich, en veltillavet kop kaffe eller besøg den kinesiske aftenbuffet med mere end 20 forskellige kinesiske retter. 

Hvis I vil hygge jer med en god film, kan I besøge Shoppen’s biograf med 6 moderne biografsale, som alle har det nyeste lydudstyr og store lærreder, så filmen kan opleves optimalt. 

Shoppen danner ofte ramme for sjove og spændende events, som kan gøre shoppingturen endnu bedre. Det kan være maskotten “Spiloppen”, som deler slikposer ud eller sjove aktiviteter for børn i forbindelse med en ny biograffilm.

I kan se en oversigt over kommende events på Shoppen's hjemmeside.

Ankommer I i bil, finder I 550 gratis parkeringspladser, som gør jeres shoppingtur endnu lettere. 


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse ved Aalborg her.


Wilt ActionZone

Få smilet frem i det store actionmekka Wilt ActionZone i Aalborg. Foto: Wilt ActionZone.  

Kan du bare ikke få nok af at prøve dig selv af og konkurrere mod dine bekendte i totalt crazy aktivtieter og nytænkende challenges?

Wilt ActionZone i Aalborg er lige præcis stedet for netop dig og din omgangskreds!

Aktivtiteterne er placeret i et gennemført action mekka, hvor der er fuld gang i den lige fra start og helt til slut af jeres besøg. Stedet er i den grad oplagt til den aktive famlieudflugt, polterabenden eller firmarrangementet.

Wilt ActionZone slår dørene op for jer og byder jer velkomne med alt lige fra hyggelige og sjove til vilde og ekstreme aktiviteter.

Der er med andre ord noget for enhver smag, og der er her rig mulighed for at prøve sig selv og sine grænser af!

Prøv eksempelvis en duel i præcision gennem en runde spændende bueskydning, find din bedste cowboystil frem på den vilde rodeotyr, få styr på reflekserne i den udfordrende wipe-out bane og kom skarpt rundt i svingene i din lille crazy kart.  

Dette er blot et lille udvalg af aktiviteter blandt de over 20 forskellige sjove ting, som man kan give sig til!

Så udfordr dig selv og dine bekendte, kom godt og grundigt ud af komfortzonenen og hav det for Wilt i timevis i Wilt ActionZone i Aalborg! 


San Giovanni

Italiensk gastronomi i unikke rammer. Foto: San Giovanni.

I hjertet af Aalborgs pulserende centrum dufter det af italiensk passion og Støvlelandets ubetingede kærlighed til kvalitet og finesse.

Velkommen til San Giovanni.

Siden 1988 har det været muligt at få en lille bid af Italien midt i det aalborgensiske, takket være det dansk-italienske ægtepar, Benthe og Giovanni Volpi.

I dag løber den daglige drift stadig gennem familiens rødder, hvor ægteparrets ældste søn har taget over.

Dyk ned i de italienske specialiteter i intet mindre end hele fire forskellige koncepter under samme navn.

Med take away hos A Casa, forretningsmiddagen i La Cantina, brylluppet i Sale Banchetti og den hurtige ret i Trattoria, har San Giovanni helgarderet sig, så restauranten er det oplagte spisested til enhver anledning.

Dertil har de i sommertiden indført et udendørs koncept, hvor take out og en lækker Aperol Spritz-bar kan nydes lige ovre på den anden side af Vesterbro.

De glæder sig til at se jer. 


Aalborg Kloster

Hvis I vil besøge en destination fra Michelins rejseguide, vil vi anbefale jer at besøge smukke Aalborg Kloster. Foto: Aalborg Kloster

I hjertet af Aalborg finder I Danmarks ældste sociale institution og en af de ældst beboede bygningskomplekser.

I perioden 2009-2010 gennemgik Klosterkirken en gennemgribende restaurering med ny farvesætning og nyt interiør, som får kirken til at fremtræde lys og indbydende.

Via en guidet rundvisning kan I få indblik i Aalborg Klosters næsten 600-årige historie og opleve munkenes spisesal, priorens stue, den smukke munkegang og kapitelsalen med enestående kalkmalerier.

I kan desuden høre mere om Churchill-Klubben, som var en sabotagegruppe under 2. Verdenskrig, der hovedsageligt bestod af 14-17-årige drenge. To af initiativtagerne var sønner af klosterpræsten i Aalborg, og klostret blev derfor gruppens tilholdssted.

I haveanlægget finder I byens ældste springvand fra 1800-tallet, som dengang var en vigtig del af Aalborgs drikkevandsforsyning. Klostergården er en fredelig lille oase i den pulserende midtby.

Skrønerne fortæller, at to spøgelser har sin gang inden for murerne, men heldigvis kommer de kun frem om natten. 

Aalborg Kloster er på Michelin’s liste over 23 anbefalede turistattraktioner i Nordjylland i Michelins rejseguide 2019.   


Aalborg Familie Camping

Idyllisk camping nær byen. Foto: Aalborg Familie Camping.

Elsker I campinglivet men samtidig ikke ønsker at skal være afsides fra alt andet?

Aalborg Familie Camping, der også i daglig omtale kaldes for Strandparken, ligger under 2 kilometer fra den nordjyllandske hovedstad.

Her får I den klassiske campingoplevelse med natur og græs under fødderne, men samtidig med byens summen i horisonten. Den ideelle beliggenhed for jer, der ønsker en afslappende ferie, der stadig er tæt på liv og aktivitetsmuligheder.

Selve campingpladsen er dog også en stor oplevelse i sig selv.

Alt står nyrenoveret i alt fra veje og stier til legepladser og køkkenfaciliteter.

Slip de mindste i flokken løs i det store legeområde, hvor der ikke er langt til grineflip og familiehygge.

Når badetøjet skal luftes, ligger Friluftsbadet lige i baghaven, hvor en forfriskende dukkert og et hop fra de mange udspring er enhver vandhunds drøm. 


Restaurant Kronborg på Egholm

En komplet kvalitetsoplevelse. Foto: Restaurant Kronborg på Egholm. 

Der lyder et harmonisk klang, når der skåles og de fyldte krystalklare vinglas blidt strejfer hinanden.

En konstant summen fra de mange bordes forskellige samtaleemner fylder lokalet med en stemning af hygge og nærvær. En atmosfære, der synes helt uundgåelig hos Restaurant Kronborg, hvor stemningen og servicen fra det veloplagte personale altid er i top.

To af Danmarks mest folkekære retter bliver hver onsdag og torsdag tildelt hovedrollen for aftenmenuen i form af Onsdagsflæsk og Torsdagstartelet.

Dertil rummer den faste del af menukortet alt fra hjemmerøget laksetatar til Kronborgs stjerneskud.

Uanset hvad I ender med at få på gaflen og i glasset, går I en kvalitetsbevidst middag i møde hos Restaurant Kronborg på Egholm. 


Trekanten

Aalborgs lokale kulturhus. Foto: Trekanten.

Trekanten er hele Aalborgs kulturhus.

Her venter oplevelser for både store og små, enkeltpersoner og hele familier.

Det kan være det helt simple, hvor I blot kigger forbi for at nyde en kop friskbrygget kaffe og læser dagens avis og kulørte blade. Men det kan også være til, når I føler jer i det kreative hjørne.

Trekantens Makerspace inviterer jer ind i en verden, hvor kun fantasien sætter grænsen. Omsæt jeres projekter og idéer til fysiske produkter med stedets 3D-printere og lasercuttere. Dertil følger et væld af andre kreative værktøjer såsom diverse robotter, varmepressere og broderimaskiner.

Om dagen står på snørklede tanker, eller blot et møde med kaffen og avisen, så er Trekantens café et meget passende sted at slutte dagen af.

Hjemmebag og økologiske retter står i kø for at ende på jeres tallerken. Alt sammen med fokus på økologi og bæredygtighed. 


Cafe Lindholm

Hvor kærligheden til råvarerne kan smages. Foto: Cafe Lindholm. 

Kulinariske mundfulde i den øverste del af nordens Paris.

Fra Cafe Lindholm er der smukt udsyn til det centrale Aalborg, hvorfra udsøgte retter kan nydes med største velbehag.

Men hvem står så bag den udsøgte mad?

Pauli Beck og Jess Lee har hvert sit unikke CV med stor erfaring i det moderne køkken.

Fra det nordiske menukort er særligt Lindholmbrættet hver at nævne.

Råvarerne er i fokus i et no-nonsens koncept, hvor intet er overladt til tilfældighederne.Producenterne er nøje udvalgte, så slutproduktet på tallerkenen kan tale for sig selv.

Samtidig står cafeens smilende personale altid til rådighed, og er klar til at kræse og forkæle jer fra start til slut.

Besøg Cafe Lindholm, når jeres specielle dag skal gøres uforglemmelig.  


Nils Sloth - Artbreak Hotel

Her kender kunsten ingen grænse. Foto: Nils Sloth - Artbreak Hotel.

Kunstneriske penselstrøg og finurlige tanker kastes ud på lærredet for øjnene af alle interesserede beskuere, når I lægger vejen forbi værkstedsgalleriet, Artbreak Hotel.

Kreativiteten og fantasien vil ingen ende tage hos billedkunstner og maler Nils Sloth.

Derfor er de mange kunstværker også til offentlig skue i de farverige lokaler i det centrale Aalborg på Danmarksgade 62.

Med Artbreak Hotel er det blevet muligt at begive sig helt tæt på kunstneren bag, når Nils Sloth på magisk vis udtrykker sig gennem malerier, tegninger og dybtryksgrafik. Et unikt indblik i et unikt sind.

Som bekendt har kunst ingen grænser.

Nils Sloth stopper derfor heller ikke ved pensel og lærred.

Skæve og nuancerede koncerter og workshops løber over stablen i det kreative værksted.

Der venter specielle kunstoplevelser i selskab med Nils Sloth hos Artbreak Hotel.  


Nymarksminde Farmpark

På Nymarksminde Farmpark kan I blandt andet fodre dyrene, lege i legelandet og hygge omkring grillen. Foto: Nymarksminde Farmpark.

Ved Nymarksminde kan I komme på landet i skønne nordjyske omgivelser og lære mere om de danske bondegårdsdyr. I kan blandt andet få svar på, hvordan en ko kan lave mælk, og om grisene virkelig er så beskidte, som de ser ud. 

I kan tage børnene med på tur rundt i Farmparken, hvor I blandt andet finder en mini-zoo med lyserøde grise, rappende ænder, brægende får, brølende køer og bløde kaniner - og I kan næsten komme ind til alle dyrene. 

I finder også et legeland med lidt af hvert; en stor legeplads med hoppepude, sandkasser, gynger og et stort legetårn ungerne kan klatre i. Der er også et legehus med legesager, lege-scootere, trehjulede cykler og mini-traktorer.

Nymarksminde byder også på en 18-hullers udfordrenede fodboldgolfbane, hvor I kan give hinanden kamp til stregen.

Gården Nymarksminde er fra 1844, og den købte ægteparret Ole og Inger Risager, da de længe havde gået med tanken om at skabe liv på landet som i gamle dage. 

Det er samværet, der er i højsæde, og derfor prioriterer Ole og Inger også aktiviteter sammen med gæsterne, så som fodring af dyrene, hygge omkring grillen og meget mere.


Guld & Rod

Genbrug i lange baner. Foto: Guld & Rod. 

Genbrug er blevet nyeste mode.

En mode der også er kommet til det nordjyske, hvorfor Guld & Rod råder over hele syv genbrugsbutikker rundt i hele Nordjylland, heriblandt i Aalborg.

Gå på opdagelse blandt de hundredvis af stande, der alle har en ting til fælles. Et køb hos Guld & Rod er en besparelse for både pengepung og miljø. Det er vel ikke helt dumt?

Antikviteter og genstande i ægte retro stil venter blot på at blive samlet op og få tildelt et nyt hjem.

De mange varer er indsamlet fra alle ender af landet og kan være fra tider, der i dag synes oldtiden til.

Der venter jer derfor en oplevelse ned af nostalgiens veje.

Og hvem ved? Måske finder I lige netop det, som I altid har manglet.