Sådan øger du tilgængeligheden for mennesker med handicap til din ferieboligI samarbejde med Dansk Handicap Forbund har vi her på Campaya skabt denne vejledningsvideo om at øge tilgængeligheden i ferieboliger for mennesker med handicap. 
Vi ønsker at videoen spredes bredt ud, og at resultatet bliver væsentlig bedre udvalg af ferieboliger med høj tilgængelighed i Danmark - til glæde for gæster med handicap og til glæde for udlejerne.


Sådan øger du tilgængeligheden for mennesker med handicap til din feriebolig


Vi er mange mennesker med handicap i Danmark. Faktisk har omkring en femtedel af befolkningen et handicap. Når vi skal vælge ferieboliger, er udvalget af boliger med god tilgængelighed for bla.a. kørestolsbrugere meget begrænset. Gør os derfor den tjeneste at overveje om du som udlejer af sommerhus eller anden feriebolig kan øge tilgængeligheden for gæster med handicap - det er sund fornuft og en god forretning.

Lad mig vise dig hvilke ting du overordnet skal tænke med for at gøre din feriebolig langt mere handicapvenlig:


Parkering og indgang
Det er vigtigt med en stor parkeringsplads tæt på indgangen. 3,5 meter bred og 5 meter lang.

Fra parkeringspladsen til indgangen, skal der være et godt fast og jævnt underlag, og hvis der er niveauforskel, skal rampen maksimalt have en stigning på 5 centimeter per løbende meter.

Foran dør og ved siden af parkeringspladsen skal der være et repos uden hældning på cirka 1,5 meter gange 1,5 meter, så kørestolsbrugere har plads til at vende.

Hvis døren åbner udad, skal der være ekstra plads foran døren, så døren kan åbnes forbi kørestolen. 

Generelt skal kanter og og niveauspring undgåes, og bør være på højest 2,5 cm.

Toilet og bad
Der skal være god plads på toilettet. Indenfor døren, som helst skal åbne udad, skal der være plads til at vende - igen 1,5 x 1,5 meter.
Toilettet skal være højt - 48 cm - og der er brug for armstøtter. En god løsning kan være en toiletforhøjer inkl. armstøtter eller en kombineret toilet- og badestol.
Siddende på toilettet, skal håndvasken kunne nåes og betjenes, og til den anden side af toilettet, skal der være god plads til eventuel medhjælper.
Husk at der under håndvasken skal være plads til kørestolsbrugerens knæ og fodstøtter.
Niveaufri adgang til bruseområdet er vigtig, og et opklappeligt badesæde eller en badestol er nødvendig.
Alle håndtag til døre, vandhaner osv. skal være lette at betjene.


Køkken
Også i køkkenet skal der være god plads til at vende en kørestol. Gerne helt op til 170cm. 
Plads til knæ og fodstøtter under køkkenvasken er en god hjælp.
Som i resten af huset, er det vigtigt at betjeningshåndtag, kontakter osv. er lette at håndtere for gæster med handicap.

Soveværelse
Sengene bør være høje - ½ meter og på den ene side af sengen, er der brug for god plads - 1½ meter - så kørestolsbrugeren kan køre stolen hen til sengen, vende stolen mv. 
Frihøjde på 20 cm under sengen er vigtig for de gæster, som bruger en personlift.


Døre
Alle døre skal have en fri passage på 77 centimeter og kanter bør undgåes, så der ikke er niveauforskelle eller niveauspring på mere end 2,5 centimeter mellem rummene. Tænk også på udgangen til eventuel terrasse i den forbindelse.
Sørg for at der er god plads foran døre, så kørestolsbrugere kan vende og der er plads til at åbne døren for stolen.


Tegninger, billeder, beskrivelse
Det er vigtigt, at din feriebolig er tilgængelig for gæster med handicap, men det er også vigtigt at du gør det let for gæster med handicap at sætte sig ind i forholdende - inden de booker dit feriebolig. 
Vi har som mennesker med handicap mange forskellige grader af behov for tilgængelighed, og vi er rigtigt gode til at vurdere om en bolig er passende, hvis bare vi har mulighed for at sætte os ind i forholdene. 

Derfor er det en rigtigt god idé at du som udlejer sørger for at tydeliggøre forholdene for os. 
Det kan du fx gøre ved at beskrive dem grundigt i teksten om boligen, ved at vise billeder af de forskellige elementer på udlejningssiden - en slags foto tour der starter på parkeringspladsen og kommer gennem alle rummene -   og også meget gerne ved at vise et billede med en plantegning af boligen inkl. møbler og mål.

Jo bedre du kan informere - jo flere gæster med handicap vil du kunne tiltrække og jo mere tilfredse vil vi være, fordi vi har fået den oplevelse, vi havde forventning om. 

På danskhandicapforbund.dk kan du finde mere detaljerede huskelister for indretning af boliger med god tilgængelighed for mennesker med handicap.

Vi glæder os til at gæste din feriebolig!