23 af de bedste aktiviteter og seværdigheder i Silkeborg (2021)


Midt i det skovfyldte og kuperede søhøjland med Gudenåen som allestedsnærværende kraft ligger Silkeborg.

Her er mere end 500 kilometer vandkant og 300 kilometer afmærkede vandreruter i de store skove.

Og så er her et meget rigt oplevelsesudbud.

I kan sejle på Gudenåen, vandre i de skovklædte bakker, nyde udsigten fra Himmelbjerget, besøge et af de mange spændende museer eller spise et stykke lagkage midt i skoven med fuglefløjt som lydtapet.

Blandt meget, meget andet.

Læs med herunder og find inspiration til jeres ferie i Silkeborg.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Silkeborg her


Hjejlebådene

Rejs tilbage i tiden med en af Hjejleselskabets turbåde. Her Turisten. Foto: Hjejleselskabet.

Hjejlen fra 1861 er verden ældste kulfyrede hjuldamper, men den er faktisk kun en af otte historiske både, som alle er ejet af Hjejleselskabet under betegnelsen “Hjejlebådene”.

Hvert år danner de otte både rammen om en skøn oplevelse for mere end 125.000 gæster.

Silkeborg byder på noget af Danmarks smukkeste natur, som i den grad er værd at opleve ombord på en af de otte Hjejlebåde.

Bådene sejler dagligt fra Silkeborg til Himmelbjerget, en smuk tur på 1 time og 15 minutter.

I kan også vælge at sejle med videre til stationsbyen Laven længere ude på den store Julsø.

En sejltur med Hjejlen er som at rejse tilbage i tiden. I kan opleve fyrbøderen kaste kul under kedlen eller se maskinmesteren smøre og vedligeholde det gamle maskineri.

Rutinerne er de samme som for 150 år siden, hvilket skaber en meget enestående oplevelse.

Ombord kan I nyde en kop kaffe og lidt sødt til ganen, mens den smukke natur langsomt glider forbi. Hvis I er til en kold øl, kan I købe de unikke Hjejle-øl, som er en klassisk ale brygget af Grauballe Bryghus tæt ved Silkeborg. Øllene bliver brygget som for 150 år siden, hvilket gør dem helt perfekte til sejlturen.

I er desuden velkomne til selv at medbringe mad og drikke til de stemningsfulde sejlture.


Silkeborg Ørnereservat, Rovfugleshow og Bisonfarm

Få en spændende, lærerig og meget anderledes dag i selskab med Falkemanden. Foto: Silkeborg Rovfugleshow

I det Midtjyske Søhøjland kan I opleve Falkemandens majestætiske ørne, hurtige falke, adrætte høge og fascinerende ugler.

I kommer til at opleve fuglenes fantastiske jagt- og flyveegenskaber helt tæt på og I får endda mulighed for selv at holde en en af dem.

Falkemanden Flemming Sanggard har hele sit liv beskæftiget sig med natur og vilde fugle, som er hans helt store lidenskab.

Med humor og pædagogik sørger Flemming for, at I kommer til at opleve et underholdende, lærerigt og meget utraditionelt show. 

I kan desuden prøve kræfter med Ugleskoven hvor de største ugler mødes. Her skal I via jeres paratviden finde vej gennem virvaret af skovstier.

Dagen byder også på en spændende bisonsafari, hvor I møder de vilde amerikanske bisonokser på tætteste hold. Guiden vil berette om bisonens spændende historie og Silkeborg Bisonfarms etablering.

I kan selv medbringe jeres mad eller købe en af Bennies lækre bisonburgere, som I kan nyde i den smukke natur med udsigt til dådyr og bisonokser.  


Restaurant Zorba

Tekst kommer her. Foto: Restaurant Zorba.

Tekst kommer her. 


Restaurant Vrads Station

Nåletræerne tårner op på begge sider af restauranten. Foto: Restaurant Vrads Station.

Midt i de store skove syd for Silkeborg ligger en gammel jernbanestation, som i dag primært har to funktioner.

De historiske lokaler huser en idyllisk restaurant, og sceneriet er som taget ud af en gammel film med den enorme omgivende skov, de gamle tog og veteranjernabaneanlægget.

For ud over at rumme restauranten er stationen nemlig også den ene af to, som fra forår til efterår tager imod og sender veterantog afsted på en naturskøn fem kilometers togtur. En af de smukkeste af sin slags i Danmark.

I sommerperioden er afgangene oftere, og i forår og det tidlige efterår kan I tage på tur i weekenden. Der er desuden juletog fem dage i december med efterfølgende gløgg og æbleskiver.

De aktive gamle tog giver samtidig en helt særlig stemning i og på perronen udenfor Restaurant Vrads Station.

I kan nyde de dansk og franskinspirerede frokost- og middagsretter med udsigt til de gamle togvogne, som holder på stationen fast. I kan selvfølgelig også være heldige at opleve de gamle motor- og dampdrevne veterantog starte op og køre afsted. Restauranten holder åbent fra marts til og med december.

Restaurant Vrads Station er et oplagt udflugtsmål for jer, der gerne vil ud i Silkeborgs smukke skove og samtidig få en lækker bid mad. Her kan I læne jer tilbage og nyde hjemmebagt kage og kaffe. I kan altid få stationens lagkage, dagens tærte og et udvalg af hjemmebagte kager, og så er her et ishus med gammeldagsispinde.


Tollundgaard Golf Park

Meget mere end en golfklub. Foto: Tollundgaard Golf Park.

Vest for Silkeborg finder I Tollundgaard Golf Park.

Et område der rummer meget mere end golfbaner og kampen om en hole-in-one.

Med 80 hektar smuk beliggenhed i den jyske natur er der nemlig plads til langt mere end golf. Foruden stedets 9-hullers golfbane og dertilhørende golfshop findes der ligeledes mulighed for overnatning samt en flot put and take fiskesø. 

Golfen tager udgangspunkt i et smukt midtjysk landskab, der rummer alt fra landmoræne til gravhøje tilbage fra bronzealderen. 

Det landlige indtryk bliver blot forstærket ved områdets put and take sø, der foruden fisk er sted for et rigt fugle- og dyreliv. 

Om man har svunget golfkøllen eller fiskestangen, så tilbyder Tollundgaard Golf Park ligeledes en hyggelig overnatning i en af de ni dobbeltværelser, som foruden en varm seng indeholder både eget køkken og bad.

Oplevelserne er mange hos Tollundgaard Golf Park.


Danhostel Kjellerup

Tekst kommer her. Foto: Danhostel Kjellerup.

Tekst kommer her. 


Evald - Brasserie & Café

Tekst kommer her. Foto: Evald - Brasserie & Café.

Tekst kommer her. 


Silkeborg Sø Camping & Feriehuse

Tekst kommer her. Foto: Silkeborg Sø Camping & Feriehuse.

Tekst kommer her. 


DitEvent.dk

Tekst kommer her. Foto: DitEvent.dk.

Tekst kommer her. 


Bryrup Camping & Resort

Tekst kommer her. Foto: Bryrup Camping & Resort.

Tekst kommer her. 


Okkels Is

Tekst kommer her. Foto: Okkels Is.

Tekst kommer her. 


Labyrinthia

Labyrinthia byder på mange sjove timer for børn og voksne (og hunde). Foto: Labyrinthia.  

Tæt på Silkeborg kan I opleve Labyrinternes land, Labyrinthia, som byder på mange timers sjov for både hoved og ben.

I Labyrinthia bliver I udfordret i jeres helt eget tempo og uden at skulle stå i kø for at få det sjovt.

I kan tage udfordringen op med Europas største 3D-labyrint på 1300 m2 med gangsystemer, trapper og gangbroer. Og I kan nyde duften af de 900 smukke roser i vandlabyrinten, hvor I måske bliver en smule våde, når de 12 vandporte sprøjter med vand.

I kan også tage jeres hund med i hundelabyrinten, som de skal finde ud af igen ved hjælp af deres fremragende lugtesans.

Eller I kan udfordre hinanden i Football Race Maze, som er en væddeløbslabyrint for to fodboldspillere. Her skal I se, hvem der hurtigst kan drible rundt på banen og score mål.

Der er kort sagt masser af sjove udfordringer i Labyrinthia.

Efter I har testet jeres stedsans og udfoldet jer i labyrinterne, er det tid til forfriskninger, som I er velkomne til at medbringe selv og nyde udenfor i pavillonerne eller på den sydvendte terrasse.

I kan oven i købet benytte jer af to store gas-grill på stedet, og hvis I ikke selv ønsker at stå for maden, kan I købe lækkerier i caféen.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas store udvalg af sommerhuse i Silkeborg her.


Klosterlund Museum 

Et af Museum Midtjyllands fem kulturhistoriske museer. Foto: Klosterlund Museum.

Rejs tilbage i tiden hos Klosterlund Museum, der kan trække jer med helt tilbage til Jægerstenalderen. 

I smukke omgivelser træder I ned i en smuk og idyllisk tidslomme, hvor store maskiner og gamle arkæologiske fund talrigt er mødt op til at præsentere sig for jer. 

I det naturskønne område er det samtidig et oplagt sted at blive klogere på skovens dyr, hvor særligt børnene kan få sig en oplevelse, når de søde heste titter frem til et venligt klap. 

For de nostalgiske er særligt en bestemt genstand et historisk besøg værd. 

Klosterlund Museum udstiller et særdeles bevaringsværdigt fund i form af Kideris-hjulet. Hjulet er Nordeuropas ældste og fortæller en smuk historie om fortidens transportmuligheder og det vejnet, der dengang fulgte med. 

Når hovedet trænger til en lille pause, kan legebørn i alle aldre hygge sig på stedets store naturlegeplads med udsigt til flotte Bølling Sø. 

Ønsker I flere kulturhistoriske oplevelser, er Klosterlund Museum blot et af i alt fem besøgsværdige museer under Museum Midtjyllands store formidlingsunivers. 


Holgers Kro

Tekst kommer her. Foto: Holgers Kro.

 Tekst kommer her. 


Them Hallerne

Tekst kommer her. Foto: Them Hallerne.

Tekst kommer her. 


Skyttehusets Camping og Café

Camping- og aktivitetspladsen helt ud til Silkeborgsøerne. Foto: Skyttehusets Camping og Café.  

Et besøg i Silkeborg er et besøg i et af landets smukkeste naturområder med de store skove, søer og Gudenåen, der binder det hele sammen med sit snørklede forløb.

En af de klart bedste måder at opleve området på er fra vandsiden, og hos Skyttehusets Camping og Café har I mulighed for at leje kanoer, kajakker og motorbåde.

I kan således både tage på opdagelse ud på søerne med en rolig padlen og med lidt mere motordreven fremdrift, og uanset hvad I vælger er I garanteret en meget smuk oplevelse på vandet tæt omkranset af de grønne, bakkede skove.

Det er selvfølgelig også oplagt at tage fiskegrejet med på tur, særlig hvis I tager afsted i motorbåd.

Skyttehusets Camping og Café rummer herudover en række aktivitetsmuligheder.

I kan selvfølgelig bo på den idylliske plads helt ud til vandet, og det er muligt for både pladsens beboere og andre at leje både, stige ombord på rutebådene på Julsø fra pladsens marina, bruge stedet som udgangspunkt for vandre- eller cykelture ud i de bakkede omgivelser eller meget andet.

Hvis I lægger vejen forbi pladsens café eller kiosk kan I få råd og vejledning om naturen omkring pladsen, og det er selvfølgelig også muligt at købe en god bid mad, en kop kaffe eller en is, som I kan nyde med udsigt til skov og sø.


Museum Skanderborg

På Øm Kloster Museum kan I opleve Danmarks bedst belyste middelalderkloster. Foto: Museum Skanderborg.

I Skanderborg kan I besøge Museum Skanderborg, som består af hele fem museer.

Samlet bærer de ansvaret for kulturhistorien i Skanderborg Kommune, som grænser op til Silkeborg mod øst.

De fem museer byder på hver deres fortællinger og oplevelser om vores forhistorie, middelalderen og den senere kulturhistorie.

På Øm Kloster Museum kan I opleve Danmarks bedst belyste middelalderkloster. I bliver også præsenteret for de mange genstande og skeletter, som har set dagens lys efter de store arkæologiske udgravninger i området.

I Skanderborg Bunkerne kan I lære mere om besættelsestiden, og ved Museet på Gl. Rye Mølle kan I opleve en Hollandsk gallerimølle. 

Museum Skanderborg havde tidligere et bymuseum på Adelgade 5. Dette er flyttet op til Perron 1. Museet er stadig under udvikling, og det er derfor ikke muligt at besøge endnu.

Børn under 18 år har gratis adgang til museerne.


Himmelbjerg Golf Club 

Både erfarne og nybegyndere kan få mange timer til at gå på dette golfanlæg. Foto: Himmelbjerg Golf Club.

Himmelbjerg Golf Club ligger smukt placeret med Salten Langsø i baggrunden. Golfanlægget består af Bakbjergbanen, som er en 9-hullers par 32 pay and play bane, der er åben for alle. Banen er således et oplagt sted at få kendskab til den skønne sport i de grønne omgivelser.

Klubben rummer selvfølgelig også en 18 hullers bane kaldet Himmelbjergbanen.

De 18 huller er sat til par 71 og slynger sig smukt i det kupperede terræn med kløfter og vandløb, som kan give selv de etablerede spillere rigeligt med udfordringer. 

I finder desuden en driving-range i to etager, to putting-greens og en lukket træningshal på knap 1.200 m2, som især kommer til sin ret, hvis vejret ikke viser sig fra sin pæneste side.

Der er altså noget til alle niveauer. 

Himmelbjerg Golf Club ønsker at skabe et venligt, behageligt og socialt miljø både på og udenfor golfbanen.

Når golfrunden er afsluttet, er der derfor også mulighed for at nyde et dejligt måltid og en kold fadøl i klubbens hyggelige restaurant “Mulligans”. Her kan I sidde og nyde den fantastiske udsigt over golfbanen.

En dag på Himmelbjerg Golf Club kan i den grad blive en god oplevelse for alle, uanset niveau.  


Bryghuset Kragelund

Tekst kommer her. Foto: Bryghuset Kragelund.

Tekst kommer her. 


Fuglsang rideture

Kom tættere på naturen på hesteryg ved Fuglsang Rideture. Foto: Fuglsang Rideture. 

Fuglsang Rideture er en familievirksomhed med en passion for islandske heste, som ligger smukt placeret med skov til tre sider og hele 111 meter over Gudenådalen kun 20 kilometer fra Silkeborg centrum.  

Hos Fuglsang Rideture kan I opleve den smukke natur på hesteryg, hvad enten I er nybegyndere eller øvede.

Her er cirka 30 islandske heste, og der vil altid være en hest, som passer til jeres niveau.

I kan også komme med på trækketure og opleve den smukke natur i et roligt tempo.

Før eller efter turen kan I nyde jeres medbragte mad ved borde-bænkesæt. 

Hestene strigles og sadles til jer, så det eneste, I skal gøre, er at møde op, stige på hesten og nyde oplevelsen. I kan dog selv være med til at gøre hestene klar, hvis I ønsker det. 

Rutinerede ryttere kan vælge en dagstur til Den genfundne bro. Det er en af de smukkeste rideture, man kan forestille sig, og den går forbi Nedenskov Sø, igennem Nørreskoven, gennem egnområder ved Gudenåen og Sønderskov, over bække til Naturstien Horsens Silkeborg, hvor I også krydser Gudenåen og når til Den genfundne bro.

Fuglsang Rideture byder på god dag for alle uanset niveau. 


Holmens Camping

Tekst kommer her. Foto: Holmens Camping.

Tekst kommer her. 


Heksekosten

Tekst kommer her. Foto: Heksekosten.

Tekst kommer her. 


De Kreative Mellemrum  

Oplev smukke skulpturer i en lille kreativ oase. Foto: De Kreative Mellemrum.  

Oplev drager, elefanter og delfiner kun 3,5 kilometer fra Himmelbjerget.

Her finder I nemlig det spændende inspirationssted De Kreative Mellemrum. I denne lille kreative oase i den gamle bydel i Gl. Rye kan I opleve et galleri med malerier og mosaikker.

I den omkringliggende skulpturhave møder I blandt andet en drage, en guldelefant, delfiner, Fugl Føniks og andre kunstneriske kreationer, der alle er skabt af multikunstner og forfatter Marie Elisabeth A. Franck Mortensen, som gennem de seneste 25 år har arbejdet med flisemosaik og malerier og senest fiberbeton.

De Kreative Mellemrum arbejder med kreativitet, hverdagseventyr, passion og glæde.

Om søndagen i hele sommerperioden afholdes gratis rundvisninger i skulpturhaven, som fungerer som et udendørs foredragsrum.

Private, grupper og foreninger kan mod betaling bestille foredrag om alt fra hverdagseventyret til kunst, kreativitet, passion og iværksætteri fortalt med autenticitet, nærvær og personlighed.