På himmelflugt i Søhøjlandet. Vi drager mod Himmelbjerget

Søhøjlandet i det midtjyske byder på mange skønne naturoplevelser. Her er vandreruter og mountainbike-spor rundt i det bakkede og rigt bevoksede landskab. Midt i Søhøjlandet på en bakketop ligger et af Danmarks populære turistmål, Himmelbjerget.


Himmelbjerg tårnet. Foto: Campaya.dk

Tiltrods for det noget odiøse navn, Himmelbjerget, er der ikke tale om et bjerg. Men en falsk bakke skabt af den sidste istid. Det skal dog ikke afholde os fra at kalde det bjergvandring, når vi begiver os ud på en tur til toppen.


På toppen af Himmelbjerget og ved foden af HImmelbjergtårnet. Foto: Campaya.dk

Jeg gad nok vide, hvad de udenlandske turister, der besøger “sky mountain”, tænker, når de står for foden af Himmelbjerget. Det bringer ihvertfald et skævt smil frem på mine læber, og jeg syntes at kunne ane et par stykker, der tænker det samme som jeg. “Bjerg sagde du?” Det er måske ikke et bjerg, men udsigten er dog bjergtagende.


Vi ankommer til foden af Himmelbjerget fra vandsiden, og det første, vi bliver mødt af, er det smukke Hotel Juelsø. Hotellets historie går mere end 150 år tilbage, og den spetakulære bygning giver anledning til en god snak om arkitektur og byggestil.


Hotel Juelsø. Foto: Campaya.dk

At man i sin tid valgte at døbe stedet Himmelbjerget, vidner nok mere om, hvor fladt Danmark egentligt er, end om de 147 meter Himmelbjerget rejser sig over havets overflade. Der er en del tvivl om, hvordan navnet er opstået og hvorfor, men i mange år troede man fejlagtigt, at Himmelbjerget var det højeste punkt i Danmark, og dertil opstod nok navnet.


Himmelbjerget og mindesmærkerne

Det var Steen Steensen Blicher, der gjorde Himmelbjerget kendt. Han blev i sin tid opfordret af en gruppe studenter til at besøge de naturskønne område, og da han lagde sit øje på stedet, valgte han herefter at afholde sine folkemøder på her. Der er til ære for forskellige fremtrædende personligheder blevet rejst en række mindesmærker på Himmelbjerget, blandt andre af Steen Steensen Blicher. Men det største mindesmærke er dog Himmelbjergtårnet på toppen af Himmelbjerget.


Mindestenen for oberst A.F. Tscherning, som var en af de tidlige fortalere for grundloven. Foto: Campaya.dk

Himmelbjergtårnet blev rejst til ære for Frederik den syvende og hans indsats for indførelsen af Junigrundloven i 1849. Man skal ikke snyde sige selv for en tur op i toppen af tårnet, hvor udsigten over Juelsø og Søhøjlandet helt sikkert kan kaldes himmelsk.


Udsigten fra Himmelbjerget er uden tvivl himmelsk. Foto: Campaya.dk

Himmelbjerget har fra sidste del af 1800-tallet været et yndet turistmål, og har du lyst til at besøge det, kan det gøres fra både landsiden og vandsiden. Kommer man fra landsiden, bliver man modtaget af en parkeringplads, boder, et hotel og flere forskellige aktivitetsmuligheder. I boderne kan man forsynes sig med mad og drikke foruden lokalt kunsthåndværk.


Parken ved Himmelbjerget. Foto: Campaya.dk

Legepladsen ved Himmelbjerget. Foto: Campaya.dk

I sommerhalvåret kan man ankomme til himmelbjerget fra vandsiden med både fra Silkeborg og Ry. Begge dele byder på smukke ture gennem Søhøjlandet med de gamle turbåde. Man kan kombinere en tur til Himmelbjerget med en sejltur med verdens ældste sejlende hjuldamper, Hjejlen. Læs mere om Hjejlen her.