Danmarks KZ-lejr

Frøslevlejren tæt på den tyske grænse er et vidnesbyrd om en tid i Danmark, hvor ytringsfriheden var os berøvet, og fremtiden var noget mere uvis og sort.

Frøslevlejren blev opført i 1944 efter forhandlinger mellem den danske regering og den tyske besættelsesmagt. Danskere blev i stigende antal sendt til koncentrationslejre i Tyskland, og den danske regering ønskede at beholde de danske fanger i Danmark. Derfor blev Frøslevlejren etableret som et kompromis.

Frøslevlejren i dag. Foto: Campaya.dk.

Den 13. august 1944 ankom de første 750 fanger til Frøslevlejren, og i dens relativt korte virke var intet mindre end 12.000 fanger igennem fra august til befrielsen året efter. Fra start blev lejren etableret for at forskåne de danske fanger fra deponering til KZ-lejre i Tyskland. Den tyske besættelsesmagt brød dog hurtigt aftalen med Danmark, og allerede efter den første måned blev knap 200 fanger deponeret til KZ-lejre i Tyskland.

Frøslevlejren fremstår i dag, som da den blev bygget i 1944. Et besøg i lejren giver en meget livagtig fornemmelse af, hvordan livet var for de mange internerede fanger. Sammenlignet med de centraleuropæiske koncentrationslejre havde fangerne i Frøslevlejren det helt unik. Tyskerne havde tilladt det danske fængselsvæsen at stå for fangernes forplejning og visse andre forsyninger, og fangerne i Frøslevlejren havde også et fangeselvstyre.

Fangeselvstyret fungerede i den danske lejr modsat de andre lejre. Det skyldtes blandt andet de mildere kår og det faktum, at der ikke var den samme kamp om mad og hierarki i lejren, som der var i andre KZ-lejre. Da man i 1949 nedlagde lejren for landesvigere, overtog den danske hær lejren til brug som kaserne, og lejren skiftede navn til Padborglejren. Lejren blev anvendt af civilforsvaret frem til 1984.

Meget at se i lejren

I dag står Frøslevlejren som en national mindepark og huser blandt andet også FN Museet, der beskriver samtlige internationale missioner, danske udsendte har været på siden 1948. FN museet har blandt andet også en komplet oversigt over de danske soldater, der i tidens løb er blevet dekoreret for heltemod. Samlet byder Frøslevlejren og FN museet på et højest indsigtsfuldt indblik i såvel den historiske som den mere nutidige danske militærhistorie.

Hvis du er interesseret i at holde din næste ferie tæt ved Padborg og Frøslevlejren har vi et stort antal sommerhuse i Sønderjylland, som du kan vælge mellem her.