Den store fuglemaler: Johannes Larsen

At gå på opdagelse i Johannes Larsens museet er som at træde ind i en tidslomme i starten af 1900-tallet, da kunstnerparret Alhed og Johannes Larsen levede. Huset på Møllebakken står i dag, som det gjorde dengang. Villaen er  indrettet med parrets originale møbler og malerier. Alhed og Johannes Larsen var en del af, hvad man kalder Fynbomalerne.

En af de mange smukke stuer i Johannes Larsen museet. Foto: Campaya.dk

Fynbomalerne udgjorde i begyndelsen af 1900-tallet en temmelig stor kunstnerkoloni på Fyn, og grundet familie- og vennerelationer var de særligt knyttede til byerne Kerteminde og Faaborg. Kunstnerparret Alhed og Johannes Larsens var nogle af de centrale skikkelser i Fynbomalerne, der herudover også bestod af Anna og Fritz Syberg samt Christine og Sigurd Swane. Christine var lillesøster til Johannes Larsen og boede blot 100 meter fra Møllebakken, hvor Johannes Larsen museet ligger. Fritz Syberg var fra Fåborg, men lærte Johannes Larsen at kende på Zahrtmanns-skolen og flyttede senere til Kerteminde med sin kone Anna, der var søster til kunstneren Peter Hansen. 


Johannes Larsen museet. Foto: Campaya.dk

På Møllebakken i Kerteminde, lige ved siden af den gamle mølle, ligger det smukkeste hus og troner med en udsøgt udsigt over Storebælt. Kunstnerparret Alhed og Johannes Larsen opførte i 1902 en villa, der ikke alene skulle kunne rumme deres egne værker og udfoldelsesmuligheder, den kom også til at rumme en koloni af samtidens store kunstnere.

Johannes Larsen var født og opvokset i Kerteminde, og adressen på Møllebakken var ikke tilfældig. Grunden til, at kunstnerparret valgte at lade deres hjem opføre netop her, var, at Johannes Larsen altid havde kunnet se møllen fra sin fars købmandsgård og altid havde været meget fascineret af det smukke bygningværk.

Johannes Larsen kom fra en af de velstående købmandsgårde i Kerteminde, og allerede fra en tidlig alder viste Johannes Larsens talent sig, og han fik lov til at tegne og male i stedet for at arbejde i forældrenes købmandsgård. 

Atelieret i Alhed og Johannes Larsens hjem. Foto: Campaya.dk

Huset på Møllebakken voksede, med kunstnerparrets voksende behov. Deres oprindelige atelier var i villaen, men senere blev det store værksted bygget hvor mange af Johannes Larsens malerier er blevet til. Værkstedet blev bygget stort, så der også var plads til Alheds klaver. Det må have været en smuk samklang, der var været i værksteder og den tilhørende vinterhave, når Alhed og Johannes Larsen har arbejdede sammen.

På Møllebakken er der udover kunstnerparrest hjem også mulighed for at se (skiftende særudstillinger samt) museets faste samling af værker af Johannes Larsen, Fritz Syberg, Christine Swane, Jeppe Larsen med flere i Samlingen og vingen der er bygget i forlængelse af samlingen.

I det gamle vaskehus har museet i dag indrettet en café, og det er muligt at nyde kaffe og kage i de smukke omgivelser - enten i huset eller i haven, der rummer de mange frodige gamle træer og tilmed en andedam.

Udendørs café i den smukke have. Foto: Campaya.dk

Caféen indrettet i det tidligere vaskehus. Foto: Campaya.dk

Efter man har nydt de smukke omgivelser i villaen og de tilhørende huse, kan man besøge den gamle mølle, der inspirerede Johannes Larsen til at opføre sin villa netop på Møllebakken. 


Møllen på Møllebakken. Foto: Campaya.dk.

Tæt ved Kerteminde trådte en anden af landets store kunstnere sine børnesko. Ja han er måske den største af dem alle. H. C. Andersen blev i år 1805 født i Odense, og det er den dag i dag muligt at besøge den verdensberømte forfatters barndomshjem i den fynske hovedstad. H. C. Andersens hus er en rejse ind i en anden tid og en helt særlig forfatters liv, og et besøg her er absolut turen fra Kerteminde værd.

Hvis du vil vide mere om de mange seværdigheder og oplevelser, der findes i Odense, er der masser af inspiration at hente på www.Visit-Odense.dk.