Tirpitz Museet fortæller smukt om krigen på Vestkysten


Blåvands enestående museum Tirpitz er alt andet end vestjysk beskedenhed.


Denne artikel blev skrevet før museet åbnede. Vi har selvfølgelig også været et smut forbi den siden da. Det kan du læse om her.


Når man holder ferie på vestkysten, støder man uundgåeligt på levn fra en tid, de færreste kender fra andet end historieundervisningen i folkeskolen.

 

De mange bunkere på de brede strande var en del af nazisternes store Atlantvold, en forsvarslinje langs hele Europas vestkyst.


I dag danner bunkerne en finurlig kontrast til de badende gæster, der glædeligt benytter de rå betonklodser som legeplads eller læhegn for vestenvinden.

 

Lidt væk fra stranden i Blåvand finder man et ved første øjekast næsten usynligt museum.


Når man kommer lidt tættere på, er der imidlertid et overflødighedshorn af ting at se og opleve.


Der er i høj grad tænkt på naturen i området i opførelsen af museet. Foto: DJI - Tirpitz. 


Fra krigsmaskine til genial udstilling

Den originale Tirpitz-fæstning ligger et stykke væk fra stranden. Stillingen skulle sammen med batteri Grådyb på Fanø sikre indsejlingen til Esbjerg. Tirpitz-anlægget blev dog aldrig taget i brug, da befrielsen kom før den var færdigbygget.


Det nye Tirpitz-museum har en lidt mere fashionable bygmester bag sig. BIG-arkitektgruppen med Bjarke Ingels i spidsen står bag det nye museum, der paradoksalt nok næsten ikke er til at få øje på mellem klitterne og marehalmen.

 

Museet er bygget med respekt for omgivelserne og skærer sig ind under den vestjyske hede. En underjordisk tunnel forbinder de to dele af Tirpitz, så man kan gå fra det nye og imødekommende museum til den dystre og betontunge bunker.


Museet er naturligt integreret i de vestjyske klitter. Foto: Mike Bink - Tirpitz.

 

Museets udstillinger rammer bredt

Foruden udstillingen i kanonbunkeren rummer museet tre faste udstillinger; “Den skjulte vestkyst”, “En hær af beton” og “Havets guld”.

 

Udstillingerne skal give de besøgende indblik i, hvordan tiden har formet landskabet og folket. Hvordan tidevandet på en gang bragte velstand og krævede liv, og hvordan hvordan krigen har sat sine spor i det fysiske landskab og mentaliteten i området.

 

De besøgende kan selv interagere med udstillingen. Foto: Mike Bink - Tirpitz.

 

  • Den skjulte vestkyst

Udstillingen “Den skjulte vestkyst” er en gennemgang af Vestjyllands mere end 20.000 år lange historie. Tidsrejsen benytter flittigt nutidens interaktive muligheder med dramatiske billedeprojekteringer på de rå betonvægge og levendegørende musik.

 

Museet huser en imponerende samling af Vestkystens guld, rav. Foto: Mike Bink - Tirpitz.


  • Havets guld

Rav, også kaldet “Nordens guld”, har i årtusinder været brugt til smykker og brugsgenstande. I denne imponerende udstilling kan de besøgende få et spændende indblik i ravets rejse fra tilblivelse i naturen til fantastiske smykker.


Oplev krigen med et personligt twist. Foto: Mike Bink - Tirpitz.


  • En hær af beton

I et rum fyldt med beton og bunkerrester er der fokus på de menneskelige fortællinger. Man kan opleve 2. verdenskrig gennem de øjne, der oplevede den brutale tid. Gennem den udsendte soldats øjne, gennem den vestjyske piges øjne eller gennem et barns øjne.


Tirpitz-museet har i sommerperioden åben fra kl. 9-19, og i den resterende sæson er der åbent fra kl. 10-17.

 

Hvis du pønser på at holde din næste ferie tæt ved det nyåbnede museum, har vi et stort antal ferieboliger, som kan danne rammen om din ferie. Find dit sommerhus i Blåvand her.