Fjord&Bælt: Kom helt tæt på dyrelivet i de danske farvande

Den kombinerede turist- og forskningsinstitution Fjord&Bælt byder på en i dansk målestok unik mulighed for på tæt hold at opleve det mangfoldige dyreliv, der findes under overfladen i Danmarks indre farvande.

I Kerteminde bymidte er det marine zoologiske center Fjord&Bælt strategisk placeret ud til indsejlingen til Kerteminde fjord, der munder ud i Storebælt. Placeringen betyder, at centeret har mulighed for at indlemme det naturlige danske fjordmiljø og dyreliv i dets bassiner. Det gør det muligt for centeret at tilbyde nogle helt unikke og indsigtsfulde oplevelser til de besøgende.

Biolog Julie Møller Madsen fortæller om et af centerets rørebassiner. Foto: Campaya.dk.

Børn og barnlige sjæle kan i centerets mange rørebassiner komme i nærkontakt med en lang række af de mest interessante og opsigtsvækkende fisk, krabber og søstjerner fra de danske farvande.

Underholdende og oplysende præsentationer med dyrene

Samtidig kan man som et af ganske få steder i verden hos Fjord&Bælt opleve hvalarten marsvin helt tæt på. Hvalerne findes naturligt i de danske farvande, og det er særligt en stor oplevelse for familiens yngre medlemmer at opleve, når centerets formidlere på begejstret vis fortæller om marsvinene og får dem til at udføre en række underholdende og lærerige øvelser.

Flere gange om dagen udfører centerets dyretrænere underholdende og børnevenlige shows, som har marsvinene, sæler og mågen Andy som hovedrolleindehavere. Her kan de besøgende blandt andet se den store forskel, der er på sælernes bevægelser i vand og på land. I vandet glider sælerne elegant forbi og svømmer omkring hinanden, så det nærmest ligner dans. På land er det en helt anden sag. Sælerne hopper på klodset og klumpedumpet vis frem på maven på en måde, der skaber børnelatter hver gang.

Dyretræner Frederik Johansson fortæller levende om Fjord&Bælts sæler og marsvin. Her er han i gang med at give en sæl øjendråber. Foto: Campaya.dk.

Mågen Andy er også et lokalt tilløbsstykke. Mågen er igennem årene blevet fast besøgende hos centeret, og derfor har centerets dyretrænere valgt at inddrage fuglen i præsentationerne. Fuglen er blevet trænet til at sidde på dyretrænernes hænder, så publikum kan se fuglen helt tæt på. Samtidig fortæller dyretrænerne om fuglen, og det giver børn og voksne et anderledes indblik i mågen og dens leveomstændigheder i Danmark.

Præsentationerne og dyretræningen i det hele taget skal ikke kun underholde. Dyrene trænes, så de bliver i stand til at indgå i forskningsprojekter, der løbende skaber et større indblik i og forståelse for de forskellige dyrearter. Denne viden doseres og videreformidles på letforståelig vis til centerets mange besøgende.

Alt i alt er Fjord&Bælt absolut et besøg værd, hvis man er interesseret i at komme tættere på de mange fascinerende dyrearter, der findes i vores egen maritime baghave.


Mågen Andy har besøgt Fjord&Bælt i mange år, og nu har centeret valgt at inkludere ham i deres opvisninger. Foto.: Campaya.dk.

Fjord&Bælts præsentationer  af dyretræningen er et populært tilløbsstykke for børn og voksne. Foto: Campaya.dk.

Flere dyreoplevelser tæt på Kerteminde

Hvis du er interesseret i at dykke mere ned i dyrenes fascinerende verden, er det oplagt at tage den korte køretur fra Kerteminde ind til Odense Zoo. Den zoologiske have byder modsat Fjord&Bælt på et indblik i det mangfoldige dyreliv under såvel som over havets overflade, og de har et bredt udsnit af interessante dyrearter fra hele verden.