Læsø Museum favner vidt

Gå på opdagelse på Læsø og besøg Museumsgården, Hedvigs Hus eller Fiskekutteren Ellen.

Læsø Museum har fire afdelinger på Læsø. Lokalhistoriske arkiv og administration i Byrum, Museumsgården, som ligger uden for Byrum, Hedvigs hus, som ligger på Linievejen tæt ved Østerby og fiskekutteren Ellen, som du kan se i Østerby havn eller Vesterø havn.

Museumsgården ”På Lynget”

Museumsgården er et frilandsmuseum på sit oprindelig sted. Det mest iøjnefaldende ved gården er det store og helt unikke tangtag. Dette er noget, man ikke finder andre steder i verden end her på Læsø. Af de få huse, der er tilbage med tangtag, er Museumsgårdens tag også det mest velbevaret. Derudover stammer gårdens træværk fra grundstødte skibe fra Læsø.

Gården har indtil 1949 været beboet med den indretning, som der stadig er i huset i dag. Her kan ses bageovn og åbneildsteder med alkover og uden elektrisk lys, og med brønd på gårdspladsen. På gården finder du også staldene, som står som dengang. Dette er noget, som kan vække minder hos dem, der kan huske den tid. Her fortæller Museumsgården, at de jævnligt hører gæsterne fortælle om, hvordan de fx håndterede plejlen, når kornet skulle tærskes. Staldene kan også fortælle andre om den kæmpe forandring, som er sket inden for landbruget i løbet af en kort årrække.

Hos et besøg på gården for du lov til at opleve og høre om et ægte Læsø hjem med helt egen stubmølle fra dengang, kvinderne tog sig af landbruget, fordi mændene var på havet en stor del af året. I gårdens udstillingsdel kan man blandt andet også se nogle af museets Læsø-dragter, se kirkedøren fra den tidligere Hals kirke og nyde malerier fra museets samling.

Du finder Museumsgården og Stubmøllen på Museumsvej 3, Byrum, 9940 Læsø.


Hedvigs hus

Læsø museum erhvervede tanghuset i 90’erne, og her kan man se, hvordan knap så velstillede familier boede. Efter flere års arbejde og vedligeholdelse har frivillige entusiaster bragt huset tilbage til sit udseende fra 1850. Hedvig hus er også et af de unikke tilbageværende tangtage huse. Både tangtaget og bindingsværket er blevet restaureret, og tager man et kig indenfor, er stuerne sat i smuk stand og bageovn og komfur igen brugbare. Hedvigs hus er i dag blevet et godt eksempel på, hvordan et gammelt tanghus kan bevares, og ved et besøg hos Hedvigs hus er du måske heldig at møde nogle af de frivillige, som arbejder på bygningen.

Du finder Hedvigs hus på Linievejen 36, Nær Østerby havn, 9940 Læsø.


Fiskekutteren Ellen

Museets snurrevodskutter er bygget i 1906 i Vesterø på Læsø på Dolmers skibsværft. Dolmer var anerkendt for sine solide og smukke kuttere, hvoraf Ellen er en af de ældste, som er tilbage. Man kan straks kende kutteren på logoet ”den lille hval”, som pryder Ellens stævn. Læsø Museum har forsøgt at bevare kutteren, og derfor sejler Ellens Bådelaug jævnligt ture med hende.  Ellen er på 11 tons og forsynet med en encylindret Grenå-motor. Så når motoren er i gang, kan man rigtig høre den gamle fiskekutterlyd.

FN162 "Ellen" ligger i Vesterø havn fra 15. Maj og i Østerby havn fra 6. august. Hvis du kunne tænke dig at tage med på en sejltur, få en snak om fiskeriet i gamle dage og høre den hyggelige lyd fra hovedmotoren, skal du melde dig ind i Bådelauget. Information vedrørende sejldage og medlemskab kan fås via Bådlaugets Facebookside "Museumsskibet Ellen på Læsø".