De 17 bedste seværdigheder og oplevelser på Sydfyn (2019)

De fine seværdigheder ligger på stribe i den fredfyldte natur på Sydfyn, hvor det roligt vuggende hav altid er lige om hjørnet. 


På Sydfyn snor de små grusveje ved kysterne sig forbi det ene bindingsværkshus efter det andet.

Madboderne i vejkanten er fyldt med friske grønsager, frugt og bær, og her er på alle måder langt til byernes blankpolerede glasfacader og betonbyggerier.

Og så er her alt muligt hyggeligt at give sig til!

Hvis du da ikke bare vil læne dig tilbage i havestolen på sommerhusets terrasse, sippe lidt til en kølig forfriskning og blive opdateret på de lokale fugles spisevaner, når de svæver omkring mellem trætoppene og indimellem går på jagt efter et insekt eller en regnorm. Helt. Ned. I. Gear.

Her er et rigt udvalg af seværdigheder og oplevelsesmuligheder. Både for jer, der er til fart og konkurrence og jer, som vil dalre rolig omkring og få en hyggelig snak med de lokale.

Dyk ned i vores feriefavoritter på Sydfyn lige her!


Campaya samler alle udlejningssommerhuse et sted

Skaarupøre Vingaard  Lidt øst for Svendborg og med kornmarkerne på den ene side, lange rækker af vinranker på den anden og skov på den tredje er det svært at forestille sig et mere idyllisk sceneri.

Ikke desto mindre er det faktisk endnu bedre hos Skaarupøre Vingaard.

Carsten og Bente driver den lille økologiske og biodynamiske vingård lidt øst for Svendborg og en kilometers penge fra kysten. Vingården holder til i nogle runde gamle eddiketønder toppede med stråtag, og de smukke bygninger huser en velassorteret gårdbutik med egne vine og lokale delikatesser.

Om sommeren holder caféen på stedet også åbent, og her kan I nyde vinen fra vinrankerne lige udenfor døren sammen med et let måltid mad.

Caféen holder også åbent efter aftale.

I kan også få en rundvisning og lære mere om det at producere vin i Danmark. Det er en spændende og tankevækkende oplevelse, skulle vi hilse og sige.

På rundvisningerne er der selvfølgelig også smagsprøver på den lækre vin. For åbningstider er I velkomne til at ringe på 6126 0368 eller 6126 0568.


Aqua Vitae Sydfyn

Besøgslokalerne, hvor I kan se og smage de mange frugtbrændevine. Foto: Aqua Vitae Sydfyn.


Nærmest dør om dør med Skaarupøre Vingaard (se ovenfor) finder I det lille besøgsdestilleri Aqua Vitae Sydfyn, som fremstiller frugtbrændevin i forskellige varianter.

Bag besøgs- og produktionslokalerne ligger stedets egen frugtplantage, som sammen med frugt fra andre lokale økologiske producenter danner grundlag for brændevinsproduktionen.

De to ejere Lene og Karsten har selv fingerne i hele produktionslinjen fra frugt til flaskepåfyldningen, og når I besøger stedet, er der derfor rig mulighed for at få en god snak om det spændende erhverv.

I den stemningsfulde gårdbutik kan I se nærmere på de mange forskellige frugtvine i de elegante flasker, og her er også opstillet flotte gamle kedelanlæg, som I kan inspicere og blive klogere på hele processen fra frugt til vin.

Der er ingen faste åbningstider i butikken, men der er altid åbent, når parret er hjemme. Hvilket de som oftest er. Men hvis I skal ud på en længere omvej for at besøge stedet, kan det være en god idé at ringe på enten 61 36 81 83 eller 21 34 21 67 i forvejen.

Efter aftale arrangeres der også rundvisninger og smagninger med og uden spisning på stedet. I kan få en omvisning, hvis I er ti eller flere.


Falsled Kro

Kroens idylliske gårdhave. Foto: Falsled Kro.


Falsled Kro er centralt sted i dansk gastronomis fremmarch.

Her har legendariske køkkenchefer som Michel Michaud og Jean-Louis Lieffroy svunget gryderne og været med til at etablere det tårnhøje niveau, der stadig er kendetegnende for stedets køkken.

Køkkenchefen hedder i dag Kasper Hasse, og han bruger som de gamle køkkenchefer det franske køkken som udgangspunkt for madlavningen. Tilsat et stort fokus på at bruge råvarer fra kroens enorme have og lokale fødevareproducenter i maden.

Det gør madoplevelsen til en smuk blanding af det sydfynske og det franske, hvor der i den grad er kælet for hver en detalje.

Meget få steder herhjemme er gastronomisk på højde med Falsled Kro. Og det er ikke bare os, der mener det.

Kroen er gentagende gange kåret som Traveller's Choice af TripAdvisor, ligesom den er en fast bestanddel af den anerkendte White Guide med de bedste restauranter i Danmark.

I har selvfølgelig også mulighed for at indlogere jer på et af de komfortable værelser i de stråtækte bindingsværksbygninger og nyde godt af den exceptionelle kogekunst flere dage i træk.


Bryggeriet VestfyenI den sydlige udkant af Assens grænsende op til byens store skovområde ligger Danmarks fjerdestørste bryggeri og venter på, at I kigger forbi.

Bryggeriet Vestfyn så dagens lys i 1885 og har lige siden da produceret nogle af de mest solgte øl herhjemme. De fleste kender nok øllen, der har navn efter bryggeriet, men det Assens-baserede bryggeri producerer også specialølmærket Willemoes, øllene fra Frejdahl og en af Danmarks mest kendte sodavand, Jolly Cola.

I juli og første del af august kan I blive klogere på det hele og få et kig ind bag kulissen på de faste rundvisninger på tirsdage og onsdage. En rundvisning tager to timer og sluttes af med en prøvesmagning af bryggeriets forskellige øltyper.

I kan også få en rundvisning udenfor sommerperioden, hvis I er ti personer eller flere. Ring på 64 71 10 41 eller skriv til rundvisning@bvmail.dk for at aftale nærmere.

Hvis I kører lidt nordpå til Indslev Bryggeri, som også hører under Bryggeri Vestfyn, kan I besøge bryggeributikken, som er åben hver torsdag fra kl. 14-18. Her kan I kigge nærmere på det store sortiment og købe lidt gyldne dråber med hjem til en hyggelig aften på sommerhusterrassen.


Barløseborg Golfklub  Hvis I vil en tur ud i det grønne og samtidig elsker en hyggelig konkurrence, er Barløseborg Golfklub nord for Assens et rigtig godt sted at besøge.

Her er både faciliteter til jer, der aldrig har svunget en golfkølle før og jer, som ved alt om, hvad rough, fore og fairway betyder.

Golfanlægget består af en 18-huls bane og en 9-huls pay and play bane, hvor alle kan få lov til at prøve spillet af.

Den store 18-huls bane er af middel sværhedsgrad, hvor den ene halvdel af banen har parkkarakter, mens den anden har bakke-/søkarakter.

Der er blandt andet et spændende hul, hvor I fra teestedet spiller direkte mod en ø-green (se i videoen ovenfor). Her kommer jeres præcisionssans i den grad på en prøve!

Hullerne på pay and play-banen er kortere. Her spiller I en blanding af par fire og par tre huller, og det er et godt sted at prøve golfspillet af under afslappede rammer.


Galleri Sulegaarden

Der er spændende kunst i massevis i galleriet. Foto: Galleri Sulegaarden.


Hvis I er på udkig efter en anderledes kunstoplevelse, er det lige netop det, I finder lidt udenfor Assens.

Her holder Galleri Sulegaarden til i en historisk bindingsværksgård, som faktisk kan dateres helt tilbage til år 1554 (!).

I træder således ind i et lille stykke danmarkshistorie, når I besøger galleriet, som hvert år har syv skiftende udstillinger med aktuel billedkunst fra både ind- og udland.

Der er hertil en fast "miniaturekunstsamling" med mere end 400 små kunstværker fra 111 internationale og danske kunstnere. Samlingen af MIMA (miniature international modern art) er helt unik og findes ikke i tilsvarende omfang andre steder i verden.

I har derfor rig mulighed for at blive inspireret og måske få et fint stykke kunst med hjem fra ferien, hvis I lægger vejen forbi den gamle, fredede gård.

Navnet Sulegaarden henviser til gårdens byggestil. "Sule" er en gammel betegnelse for stolpe/søjle, og byggestilen med den gennemgående sulekonstruktion kan dateres så langt tilbage som til den romerske jernalder, så det er i den grad et stykke historie, I kan besøge på Sulegaarden.


Holstenshuus have

Genspejlning af havens rødmalede bindingsværkshus i søen. Foto: Holstenshuus.


Hvis I er bidt af en gal gartner og har den mindste smule interesse i smukt anlagt haver, skal I besøge Holstenshuus have en håndfuld kilometer udenfor Faaborg i udkanten af en af de største skove på Fyn.

Haven er anlagt tæt omkring godset Holstenshuus og er baseret på et rokokoanlæg, der blev etableret på stedet tilbage i 1753.

Siden dengang er haverne selvfølgelig løbende moderniseret og hertil udvidet i landskabelig stil, og det er i dag et smukt samlet haveanlæg, I kan besøge på stedet.

Den oprindelige tanke med haven var at udnytte det kuperede landskab til at skabe forskellige rum i haven med rokokostilens lige linjer og alléer.

Stilen skinner stadig igennem den dag i dag, men der er også mere kringlede stier, som fører ind i skoven og rundt om de fine søanlæg på stedet.

Hvis I er flere end 15, er det desuden muligt at få en guidet tur i den historiske have, hvis I ringer inden og aftaler nærmere.


Museum Vestfyn

Klar ved kanonerne! Der skydes! Foto: Museum Vestfyn.


I Assens brostensbelagte bymidte har Museum Vestfyn skabt en spændende totaloplevelse for jer med hang til historie.

Museet har overtaget bygningerne fra byens store bolig- og sølvarefabrikant Frederik Ernst, som gennem sit liv opbyggede en betragtelig forretning og siden store samlinger af sølv, porcelæn og kunst.

Det er det liv og de store samlinger, I kan blive klogere på i museets lokaler på Østergade 57.

Udstillingerne giver mindelser om scenerierne fra Matador, og det er da også den samme tidsperiode og nogle af de samme tematikker med forretningsudvikling og købstadsliv, der er i spil.

I totaloplevelsen ERNST ser I nærmere på sølvarefabrikantens lejlighed, I kommer ud i hans italiensk-inspirerede gårdhave, og I kigger indenfor i de gamle fabriksbygninger, hvor byens stolte sølvvareproduktion fandt sted.

Museum Vestfyn arrangerer også forskellige aktiviteter og lege med et historisk tvist for familiens mindste i skolernes ferier.

Her kan I både komme på skattejagt og komme på historiske familievandringer i den gamle bymidte.


Tarup-Davinde

Området mellem de to landsbyer Tarup og Davinde sydøst for Odense var i mange år præget af intense grusgravninger.

Det har skabt et bakket og grønt landskab, hvor der i dag er intet mindre end 35 større og mindre og søer, som bare venter på at blive udforsket.

De frodige omgivelser har gjort det til hjemsted for et særdeles rigt fugleliv. Her er især mange vandfugle, og man kan fx være heldig at se en havørn suse henover vandspejlet på jagt efter sit bytte. Så tag kikkerten om halsen, slå jer ned ved søbredden og betragt de mange fugle.

Det fine landskab indbyder i den grad også til aktiviteter og lege i naturen.

Lej fx en kano og tag på opdagelse ud på de meget rene grundvandsøer.

Søerne, og måske især Ibjersø og Davindesø, er også rigtig gode badesøer og oplagte destinationer, hvis I vil boltre jer i rolige vande.

Der er også gode muligheder for mountainbikekørsel i området på de velholdte spor på Ibjerget, en bakkekam skabt i istiden og nu fyldt med skov.

Men det er bare et udpluk.

Her er også rigtig fine forhold til fx fiskeri og ridning. Hvis I er til aktiviteter i naturen, er der masser at give sig til i Tarup-Davinde området.


Ulla Sonne 

Ulla Sonne skaber blandt andet porcelæn, som brændes i brændefyrede ovne. Foto: Ulla Sonne.


I Svendborgs snørklede gamle bymidte tæt ved havnen finder I en lille, grøn baggård.

Her holder keramikeren Ulla Sonne til i nogle lokaler med fine trægulve, gamle sprossede vinduer og stopfyldt med smukke og finurlige stykker keramik.

Keramikken skabes med afsæt i Ullas egen tanker om både det smukke og det frastødende. Det gør det til en spændende oplevelse at besøge butikken, hvor der både er farverige og sanselige skåle, tallerkener, osteklokker og meget, meget andet og mere "udfordrende" og tankevækkende stykker lertøj.

Ulla Sonne får inspiration fra alt fra hverdagens spisesituationer til livet under havoverfladen, og der er ofte et legende og udforskende fokus i hendes kunsthåndværk.

På adressen ligger også Ullas værksted med drejeskive, ovne, glasurvaske og dekorationsborde, og hvis tiden er til det, kan I også få et kig ind i maskinrummet og en lille fortælling med herfra.

I sommersæsonen er der normalt åbent i butikken alle hverdage, og i de øvrige dele af året er der åbent primært om eftermiddagen onsdag, torsdag, fredag og fra 10-14 om lørdagen.

Ring eventuelt på 51 26 79 16 for at høre nærmere. 


Restaurant Børsen

Den smukke bygning udefra. Foto: Restaurant Børsen.


Hvis I er til danske madklassikere, lækre caféburgere og masser af god stemning, er Restaurant Børsen i Svendborg et sikkert hit.

I finder restauranten i Svendborgs gågademiljø tæt ved den store kirkegård i bymidten.

Stedet beskriver sig selv som en gastropub, og her er da også rig mulighed for at få både lækre retter og våde varer til svælget.

Maden hos Børsen spænder over store steaks til raw grød, sildetallerkener, pariserbøf og mange andre lækre traditionelle såvel som innovative og fantasifulde retter.

Der arrangeres populære pubquizzer, vises fodbold, laves gourmetaftener med smagfulde særserveringer, ligesom I kan besøge Mogensenstuen eller Marthastuen opkaldt efter henholdsvis John Mogensen og spillefilmen Martha om livet ombord på skibet af samme navn.

Stuerne flyder over med god stemning, og her kælet for detaljerne af de dedikerede mennesker, der står bag.

Restaurant Børsen kan danne rammen om en hyggelig frokost, en glad aften i byen og skønne morgener ved den store brunchbuffet. 


Østrup Turridning I en landejendom i udkanten af Fyns største sammenhængende skovområde tæt ved Faaborg og kysten finder I Østrup Turridning.

Stedet har specialiseret sig i at tage både uerfarne og trænede ryttere med ud på bjergtagende smukke rideture, hvor I kommer helt ud til kysten og rundt i de smukke Svanninge Bakker, der i 2018 blev optaget i Danmarks naturkanon på linje med Vadehavet, Råbjerg Mile og Mols Bjerge som et af kun femten steder.

Det bølgede landskab blev formet af de enorme ismasser under den sidste istid, og der er derfor tale om et helt unikt naturområde.

Østrup Turridning tager jer med ud på alt fra korte rideture af et par timers varighed til længere ture over flere dage.

Uanset hvad I vælger, er I garanteret en meget fin oplevelse, hvor I kommer i direkte kontakt med de store dyr og lærer deres venlige væsner at kende.

Der arrangeres ture med fokus på rideoplevelsen, ture med en landskabsarkæolog, som fortæller om det særlige landskab, weekend- og flerdagsture, hvor I kommer rundt på store del af Sydfyn, ture i strandkanten og meget andet.

Læs mere om jeres muligheder på Turridning.oestrup.dk.


Sct. Knuds Golfklub  


På tangen, hvor motorvejen svinger udover Storebælt og bliver til bro, finder I også en skøn golfbane i høj kvalitet beliggende helt ud til de rolige vande i Nyborg Fjord.

Der venter jer derfor det ene mere smukke udsigtspunkt efter det andet, hvis I gæster Sct. Knuds Golfklub.

Banen er meget afvekslende.

Her er både skovhuller, huller helt ude ved fjorden, hvor vinden skal tages i betragtning, søer, åer og andre udfordringer, som gør det til en spændende oplevelse at går turen rund på banen.

Hvis I skal opdateres på golfudstyret eller -garderoben, er der en stor proshop på stedet, hvor I også bare kan stikke hovedet ind og få lidt råd og vejledning.

Når I er færdige på banen, er det oplagt at tage en god frokost og få en fadøl i det nye og fine klubhus. Når vejret er til det, er det oplagt at slå sig ned på de store terrasser udenfor restauranten, hvorfra spillet på de grønne arealer kan følges.

Klubben ligger i gåafstand til Nyborg centrum, og der er endda et sommerhusområde meget tæt ved, så hvis I virkelig vil have en ferie med golf på menuen, er der masser af indkvarteringsmuligheder tæt ved.


Svendborg Svømmeland

Svømmelandet med kig til de grønne udendørsarealer. Foto: Svendborg Idrætscenter.


I den vestlige udkant af Sydfyns hovedstad, Svendborg, finder I byens svømmeland.

Det er et oplagt sted at slå et smut forbi, hvis vejret ikke arter sig helt som ønsket på ferien, eller hvis børnene trænger til at blive kølet ned i den bagende sol.

Svømmelandet har rutsjebane, spabad, aktivitetsbassiner med strømkanal og vandkanoner, sportsbassin med seks baner, soppebassin til de mindste samt et dejligt varmvandsbassin, som især er populært blandt småbørnsfamilier og for børn og ældre med handicap.

Her er også paddleboards og vandmadrasser samt masser af sjove legeredskaber til både større og mindre børn.

Svømmelandet er omgivet af grønne arealer, og hvis I vil have et slag badminton, kan I booke jeres bane online på wannasport.dk/sb/svendborg/badminton og spille i en af de tilstødende idrætshaller.

Bag svømmecenteret finder I et tennisanlæg med ti baner, og i sommersæsonen kan I booke en bane ved at henvende jer i receptionen i svømmelandet.

Når sulten melder sig, kan I slå jer ned i Energibaren, centerets café, hvor I kan få depoterne tanket op med varierede, lækre retter og snacks.


Hotel Troense

Skøn udsigt fra hotellet udover lystbådhavnen. Foto: Hotel Troense.


Hotel Troense ligger egentlig ikke på Sydfyn, men stedet skal med i guiden her alligevel. Det er klart.

Når I kører over broen fra Svendborg, kommer I til Tåsinge, og hvis I drejer til venstre næsten med det samme, kommer I ud til den lille skipperby Troense på kanten af Svendborgsund.

På toppen af en lille bakke og med strålende udsigt over byens lystbådhavn troner det fine, gamle badehotel Hotel Troense.

Hotellet fra 1905 er et lille stykke danmarkshistorie, der har fungeret som hotel lige siden opførelsen.

Det idylliske miljø omkring hotellet med de gamle, fredede huse og de små gader, gør det oplagt at lægge vejen forbi hotellet og nyde en god frokost, inden I træder ud af døren og med samme snuser skippermiljøet til jer.

I kan nyde maden i restauranten med udsigt over sundet og Det Sydfynske Øhav, og når mørket falder på kan I se de mange lys fra Thurø By på øen Thurø på den anden side af vandet.

Det er et smukt syn, og oplevelsen fuldendes af de mundvandsfremkaldende a la carte-retter, der serveres i restauranten.

I de varme perioder, kan I også nyde herligheden fra stedets terrasse, og I kan selvfølgelig også indlogere jer på et af stedets dejlige værelser, hvis I bare ikke kan få nok.


GaleRiget

Smukke lokaler og spændende kunst. Foto: GaleRiget.


I et lillebitte brostensstræde fyldt med bindingsværk, små byhuse, grønne bede og med kig op mod kirken i Faaborgs gamle centrum ligger et skønt lille galleri.

GaleRiget er en sammenslutning mellem en række kunstnere i Faaborg, som udstiller og sælger højkvalitetskunst i de smukke lokaler.

I kan derfor finde alt fra betagende, udfordrende og humoristiske malerier til smukke landskabsfotografier, store skulpturer, smykker og mange andre spændende udtryksformer hos GaleRiget.

Galleriet har løbende forskellige særudstillinger med forskellige tematikker, så der er altid noget nyt og spændende at kigge på, også hvis I tit ferierer i området.

Der er åbent på galleriet hver lørdag fra 10 til 14, og hvis I gerne vil kigge forbi uden for åbningstiden, kan det også sagtens arrangeres.

Find kontaktoplysninger hertil på Galeriget.com.


HøjrupgårdPå det centrale Sydfyn mellem Ringe og Faaborg ligger et skønt sted, hvor I kan bruge massevis af timer, hvis I er bidt af en gal lystfisker.

Her finder I nemlig Højrupgaard Put & Takes tre fiskesøer, en fluestrøm på en lille halv kilometer samt en mose med en naturlig population af geder, aborrer, suder og ål.

I har derfor rig mulighed for at kaste snørren ud og gå efter fangst af forskellige fisketyper.

Hele anlægget er fint besat med grønne træer, og der er kig til en større skov lidt væk.

I får jer derfor en hyggelig dag i fine omgivelser, hvis I tager til Højrupgaard, og hvis I vil nyde fiskeriet flere dage i træk, er der træhytter på stedet, som I kan leje, og fine faciliteter i øvrigt.

Højrupgaard tilbyder også turridning for både øvede og uøvede ryttere ud i landskabet med både skov, å og mange fine naturområder.

Det er også muligt at kombinere begge aktiviteter - altså ridning og fiskeri - og lave en hel dag i udelivets tegn. Kontakt Højrupgaard for at høre nærmere, hvis I vil have et skræddersyet forløb.