Et lille stykke af himlen er faldet ned og landet lige i hjertet af Málaga

Hammam Al Andalus er et af flere arabiske bade eller hammam, der findes i Málaga. De er et levn fra en tid, hvor denne del af Spanien var under arabisk indflydelse, og den arabiske arkitektur er overvældende smuk her.

Indgangen til Hammam-al-andalús. Foto: Campaya.dk


Jeg er blevet anbefalet at prøve et hammam, nu hvor jeg er i Malaga, og Hammam Al Andalus skulle være et af de bedste i byen. Jeg har en aftale klokken 20, hvor jeg har booket en Ritual-behandling, og fra det minut, jeg træder ind af de smukke buede døråbninger, føler jeg mig hensat til en anden verden. En verden hvori tiden har stået stille, og hvor man hvisker blidt til hinanden. Der er ikke nogen, der taler eller råber, her er stilhed virkelig guld værd, og det er en rensende oplevelse at være i de smukke rum i total stilhed.

Hammam er betegnelsen for arabiske spabade, et sted hvor man vasker og renser kroppen via et dampbad, sort sæbe og massage. Efter at have tilbragt et godt stykke tid i de smukke omgivelser kan jeg meddele, at det ikke kun er kroppen, der bliver renset. Sindet er også som renset for tanker, og jeg har næsten glemt, hvad næste punkt på dagsordenen var.

Hammam, eller tyrkiske bade som mange også kender dem under, er bygget med stor inspiration fra oldtidens Grækenland, der var de første til at opføre disse offentlige badeanlæg. Romerne tog sidenhen idéen op og videreudviklede den. Badeanstalterne i Romerriget indeholdt et rum til omklædning, et rum til akklimatisering og oliering, et område med varmt fælles karbad, et rum med koldt karbad og et rum med svedebad. Derudover var der et større areal til sportsaktiviteter og et til spisning og hygge.


Det varme bad ses her på billedet. I baggrunden ser man indgangen til dampbadet. Foto: Campaya.dk

Hammam Al Andalus er en tro kopi af de gamle badeanstalter. Det første, du møder, når du træder ind i Hammam Al Andalus, er to kolde bade på 18 °C. Derefter går man videre ind til de termiske bade på 36 °C, der er i det smukt dekorerede rum med søjler, arabiske buer og ikke mindst det imponerende kuppelformede loft. Det sidste bad er det varmeste på 40 °C, det ligger bagerst sammen med dampbadet.


Hvert et hjørne af Hammam-al-andalús er smuk dekoreret. Foto: Campaya.dk

Den glidende temperaturovergang mellem rummene er nøje udregnet. Romerne havde opdaget, hvordan og hvorledes forskellen i temperaturen kunne anvendes til rensning og pleje af huden. Det er derfor også vigtigt, at man benytter det i den rigtige rækkefølge.

    

1. Du starter med at afklæde dig, hvorefter du iklæder dig badetøj.

 2. Derefter starter du med  at opholde dig  i cirka 40 minutter i dampbadet, hvor hele kroppen begynder at svede. Det er cirka 42-44 grader varmt. Når kroppen er godt gennemsvedt, hældes der varmt vand over den for at blødgøre huden, men også for at gøre huden klar til næste process, nemlig savonsæben.

    3. Sæben er lavet på oliven, og den smøres ud i et tyndt lag på på hele kroppen, samtidig med at kroppen overhældes med varmt vand

    4. Man kan vælge at få en massage samtidig, men dette er ikke obligatorisk

    5. Så kommer vi til selve exfolieringen. Det kan godt gøre lidt ondt at blive skrubbet med den rå kessa-handske.  En kessa-handske er en grov handske, som har en overflade, der lidt minder om sandpapir. Kessa-handsken formål er at exfoliere huden - altså at skrabe snavs og døde hudceller af huden.  

    6. Herefter skylles kroppen i kold vand med små fade.

    7. Når kroppen er vasket ren, skal den have en omgang massage. I Hammam Al Andalus anvendes aroma massage, og du kan selv vælge aroma.

    8. Hele seancen kan afsluttes af med marokkansk myntete på første sal, hvor der er plads til rekreation i de hyggelige hynder og bænke.


Miguel guider mig stille rundt imellem de termiske bade, og han vil finde mig, når det er min tid til bad og massage. Jeg begiver mig ud i flere forskellige bassiner og dampbadet i den nævnte rækkefølge. Da det er min tur til at komme på vaskebænken, finder Miguel mig og guider mig lydløst til myntéte og massage.

Det store baderum med det smukke kuppelformede loft. Foto: campaya.dk

Fra man træder ind af de buede døråbninger til Hammam Al andalus, hvor man herefter bliver ført op af den sterinoplyste trappe til selve baderummene, er ens sanser væltet. Her er så roligt og magisk - en verden til forskel for de travle shoppinggader udenfor i byen. Hammam Al Andalus i Malaga åbnede dørene i 2013 til ikke mindre end 1300m2 luksus for krop og sjæl. Bygningen er opført i klassisk maurisk stil med søjler, flisebelagte vægge og smukt udskårne dekorerede buer. Det har kostet fem millioner euro at opføre, og jeg vil sige, at hver en euro er godt givet ud, det er lidt som at træde ind i himlen.

Temperaturen af ​​vandet styres geotermisk. Det betyder, at  jordens energi bruges til at producere varme eller kulde alt efter nødvendighed for de fem bade. Det skal også nævnes, at der anvendes bromine til at rense vand, hvilket er langt mere skånsom mod huden end klor.

Selv omklædningen i Hamma-al-andalús er en oplevelse. Foto: Campaya.dk.





En helt almindelig tur i Hammam varer halvanden time, hvor man kan bevæge sig frit rundt imellem de fem termiske bade. Har man bestilt behandlinger, er disse inkluderet i tiden. Da Miguel ringer med sin lille klokke ved jeg, at min tid i paradis er slut, og jeg vender tilbage til Málagas pulserende natteliv.


Husk at bestille tid:

Book mindst to dage før, hvis du vil være sikker på at få en tid. Du kan booke online på hjemmesiden http://malaga.hammamalandalus.com, via e-mailmalagareservas@hammamalandalus.com eller på telefon +34 952 215 018. Personalet taler engelsk og spansk.


Hvor finder jeg Hammam Al Andalus?

I det historiske centrum af Malaga:

Plaza de los Mártires , 5, 29008, Malaga.