Gys og jasminfest i parfumehovedstaden Grasse

17. april 1766, klokken 17, Grasse, Sydfrankrig. 

Tusinder er samlet ved byporten, Porte du Cours, for at se henrettelsen af parfumesvenden Jean-Baptiste Grenouille, som har slået 24 af byens unge, smukke kvinder ihjel. Men da massemorderen træder ud af politiets tospændervogn efter en kort køretur fra fængslet gennem Rue Droits, forenes menneskemængden - øvrighed, honoratiores, daglejere, advokatfruer, lædergarvere, parfumeproducenter, tjenestepiger og pøbel - i et kæmpe sex-orgie forført af en uimodståelig parfume. Grenouille har naturligvis produceret duften, som han skjuler i en lille flakon i sin hånd. I ekstase kræver hoben hans øjeblikkelige løsladelse, og parfumesvenden undslipper til Paris. Da duften fortager sig, iler folk hjem og fortrænger i forlegenhed optrinet til evig glemsel.    

Rue Droits

Her står man så - en tidlig sommerdag i 2014 - i samme Rue Droits og prøver at forestille sig det på en gang dystre og løsslupne scenarium. Fantasien og lugtesansen stimuleres af flere parfumerier i den snævre gade. Men det er turisters slendren mellem forretninger, hyggelige cafeer, gallerier og museer, der brænder sig fast på nethinden. Indtrykket af provencalsk idyl og afslappet levevis dominerer på denne bjergskråning 20 kilometer nord for Cannes.   

Ren fiktion 

Sandheden er da også, at episoden, som skulle have fundet sted for knapt 250 år siden, er ren fiktion i Patrick Süskinds bestseller-roman “Parfumen - historien om en morder”. (Filmatiseret i 2006). Dog virker handlingen troværdig, da den baseres på en række historiske, videnskabelige og geografiske fakta omkring parfumeproduktion.   

Nuvel. Er man interesseret i at indsnuse viden om duftenes komplicerede univers af essenser, æteriske olier, destillation, enfleurage m.m. er “parfumehovedstaden” Grasse den perfekte destination. Her giver flere parfumefabrikanter  - blandt andre Fragonard, Molinard, Galimard og det internationale parfumemuseum, Musée Internationale de la Parfumerie, adgang til parfumens historie og fremstilling, som Frankrig generelt - og Grasse i særdeleshed - er verdenskendt for. Besøget kan så eventuelt tilsættes et pikant pift, hvis man tager Patrick Süskinds roman med på ferien til det sydsfranske og “følger i morderens fodspor” til en række beskrevne “gerningsteder” og lokaliteter på denne egn.   

Tunnel til Grasse Gyde Grsasse

Ankommer man med tog til Grasse, er der 20-25 minutters gang til den gamle bydel via tunneller, stejle trapper og smalle gyder. (Der afgår også bus fra stationen). På en gråvejrs-dag kan gåturen nogle steder godt virke en anelse dyster. 

Udsigt over lavendelmarker

Place 24 Aout, Grasse

Men efter 20-25 minutters nås den højtliggende Cathédrale Notre Dame du Puy og Place 24 Aout, der før var kirkegård. Herfra er der enestående udsigt over det kuperede terræn omkring byen ved Esterel-bjergene, hvor klimaet yder de bedste betingelser for dyrkning af lavendler, roser og jasminer. Afgrøder, der anvendes til produktion af parfume.   

Malerier af Rubens og Fragonard

Cathedrale, Grasse

Katedralen, der blev opført i 1244 på et klippefremspring centralt i Grasse, er i sig selv et besøg værd. (Klassificeret som historisk monument i 1920). Udsmykningens mest spektakulære effekter er “Peters fodvask”. Et tidligt maleri af rokokomaleren Jean-Honoré Fragonard (1732-1806), som er født i byen. Desuden tre malerier, “Jesu Tornekroning”, “Skt. Helena” og “Korset rejses” af selveste Peter Paul Rubens (Flamsk maler 1577-1640).   

Ved siden af katedralen ligger det tidligere bispepalads, som i dag er rådhus. Herfra fører vejen blandt andet til Le Musée Fragonard med værker af kunstmaleren og bysbarnet, som også har malerier udstillet på Louvre i Paris.   

Parfumemuseer 

Parfumerie Fragonard, Grasse

Mindre end 100 meter fra rokokomalerens museum dukker navnet Fragonard op igen. Denne gang på taget af en gul bygning til venstre, som er øverste etage og museum for parfumefabrikken, der er opkaldt efter den kendte kunstner. 

Parfumemuseum Fragonard, Grasse

Her er der åbent for publikum, som kan se udstillede effekter, der gennem tiden har været brugt i parfumeproduktion. Eksempelvis kobberkedler til destillation samt montrer og vitrineskabe med en række smukke flakoner i glas, ædle metaller m.m. 

Flakon, Fragonard, Grasse

Ønsker man at vide mere om parfume og dens mere end 3000 års gamle historie tilbyder naboen til Fragonard, Musée International de la Parfumerie, en nøjere gennemgang. Desuden en række tematiske udstillinger.

Museé International de la Parfumerie, Grasse

Hvorfor parfumehovedstad? 

Men hvorfor så lige Grasse som “parfumehovedstad”? Jo, Grasse og det bjergrige opland lagde i Middelalderen grunden til parfume-eventyret og den opblomstrende rigdom via kvægavl, garveri (en proces, som ikke lugter godt) og handskemageri.  I 1600-tallet kom det således på mode med parfumerede handsker. 

Udsigt over Grasse

Her havde Provence og egnen omkring Grasse perfekte betingelser i form af klima og jordbundsforhold til produktion af de parfumer, som skulle anvendes. Parfumefremstilling udviklede sig herfra til at blive byens vigtigste indtægtskilde. I 1800-tallet, da pariser-parfumerierne øgede deres produktion, omstillede Grasse sig til at fremstille duftessenser, som stadig eksporteres i betydeligt omfang verden over.   

Hærgende hærstyrker 

Historisk set har Grasse også været præget af sin geografiske placering ved foden af Alperne. Efter århundreder med udbredt selvstyre blev byen i 1481 indlemmet Frankrig. Desuagtet blev den i 1500-tallet plyndret to gange af forbipasserende styrker. Først af Karl den 5.´s tropper i 1536 og senere under religionskrigene i 1589. 

Efter sit eksil på Elba kom Napoleon Bonaparte forbi i 1815 på sin berømte march tilbage til magten med blot 1200 loyale soldater. Route Napoléon fører således herfra til Grenoble, hvor tilbage-erobringen af magten fra Kong Louis den 18. reelt skete, idet Napoleon her overtalte et af kongens regimenter til at skifte side. Det blev starten på hans 100 dage, nederlaget ved Waterloo og efterfølgende deportation til Sankt Helena. Det skal dog nævnes, at den nuværende Route Nepoléon, der løber på skråningen over den gamle bydel i Grasse først åbnede i 1932. Men i modsætning til æselstierne på kejserens tid er den til gengæld farbar for kørende trafik.   

Events og Transport 

Hvert år den første weekend i maj afholdes Expo Rose, hvor rosenblomstringen fejres. Her mødes  producenter og entusiaster fra hele verden ved en stor rosenudstilling. 

Plads ved Justitspalæet, Grasse

Fête du Jasmin den første weekend i august er årets helt store begivenhed i Grasse, hvor blandt andet jasmin-smykkede vogne “kæmper” mod hinanden i byens gader, og et stort asfaltbal finder sted på det centrale torv.   

Det er nemt at komme til Grasse. Bil er klart det hurtigste. Med tog tager det cirka fem kvarter fra Nice og under en halv time fra Cannes. Et særdeles billigt alternativ er bus (Ligne d´Azur 500), hvor transportiden er noget længere, da den stopper i hver en flække på vejen. Til gengæld koster turen kun 1,5 Euro, og man får set meget undervejs.   

Kunne du lide artiklen? Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så giver vi dig besked om vores næste rejseeventyr.