15 af de bedste seværdigheder og oplevelser på Lolland (2024)


Lolland er landlig idyl, snoede skovstier og uendelige, hvide sandstrande. Og så er Lolland faktisk det sted herhjemme, hvor der er størst chance for godt vejr.


Hvis I har bestemt jer for at holde ferien i Danmark og krydser fingre, tæer og alt andet indenfor rækkevidde for godt vejr, er det bare om at vende snuden mod syd og Lolland.

Den største af de danske Sydhavsøer er ifølge DMI nemlig det sted herhjemme med den højeste gennemsnitstemperatur. Og for at det ikke skal være løgn, er det også her, det regner allermindst.

Så det kan godt være, at Bornholm er kendt som solskinsøen, men så er det også helt på sin plads, hvis Lolland får navnet Sommerøen. Særligt fordi øen også er med helt i toppen, når det kommer til solskinstimer.

På Lollands sydkyst slynger fine sandstrande sig tæt forbi hyggelige feriehusområder, og der er herudover en varieret natur med både inddæmmede landområder med et rigt dyre- og planteliv, mangfoldige og frodige naturparker og store frugtplantager på øen.

Mange af stederne kan I besøge og se på nært hold, og der er herudover et spændende udvalg af oplevelsesmuligheder på øen. Vi har samlet vores favoritter til ferien på Lolland herunder.

Go' tur til Sommerøen i Smålandsfarvandet!


 Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse på Lolland her


Frederiksdal Kirsebærvin


På Lollands yderste vestkyst ligger Frederiksdal Gods indrammet af skov og helt ud til Langelandsbæltet.

Og placeringen er ikke bare smuk. Den er også ideel til frugtproduktion grundet de mange solskinstimer og lune temperaturer på Lolland.

Omkring godset er der etableret vidtstrakte plantager med kirsebærtræer i lange rækker, og hvad er mere oplagt end at bruge de mange bær som fundament for Skandinaviens største vineri?

Absolut ingenting, hvis I spørger folkene bag Frederiksdal Kirsebærvin, som har gjort lige netop det og tilmed vundet stor anerkendelse for det i både ind- og udland. Faktisk er Frederiksdal Kirsebærvin de første i verden til at producere vin af kirsebær efter de samme principper, som i hundredevis af år er brugt til vinproduktion.

Når I besøger 'vinslottet', kan I ved selvsyn se og høre, hvordan de forskellige processer i vinproduktionen gribes an. Alt lige fra opdyrkningen af bær over den smagsskabende fermenteringen og lagringen til den endelige tapning foregår på stedet, hvor I også kan smage og købe de forskellige vintyper.

Vineriet er åbent for besøgende i dagtimerne fra maj til august. Større grupper kan booke rundvisninger året rundt.


Maribo Jazz Festival

Festlig stemning og folk i massevis i P Hattens Gård under festivallen. Foto: Maribo Jazz Festival.

Den tredje weekend i juli afholdes der hvert år en fire dages jazzfestival i Lollands næststørste by, Maribo.

Byen ligger smukt placeret ved den store Søndersø på Midtlolland, og i festivalsperioden er byens gader fyldt med skøn jazzmusik fremført af alskens farverige musikere fra ind- og udland.

Der er street-parade både fredag og lørdag med et nyt tema hvert år med udklædte musikere og koncerter på de to hovedspillesteder P Hattens Gård og Apotekets Have.

Det er tydeligt at mærke, at Maribo Jazz Festival er inspireret af New Orleans-jazzen, og byen summer af energi og 'good vibes' i festivalsperioden.

Billetterne til de fire dage med jazz er forholdsvis billige sammenlignet med andre festivaller rundt i landet, og hvis I beslutter jer for at styre mod Maribo i den forlængede festivalsweekend, kan I glæde jer til en lang række koncerter og happenings fordelt på hele 16 spillesteder rundt omkring i byen.


Museum Lolland-Falster - Frilandsmuseet i Maribo

Den idylliske urtehave foran Skovriddergården. Foto: Ingrid Riis.

Helt ud til den store Søndersø i Maribo finder I byens hyggelige frilandsmuseum.

Her kan I se nærmere på et fint udvalg af huse fra en tid, hvor det primære erhverv i Danmark var landbruget, og hvor arbejdet slet ikke var arrangeret under storlandbrug i samme grad, som tilfældet er i dag.

Der er blandt andet gamle bondehuse, en skovriddergård, en mølle fra Fejø, en gammel skole og en tjenestebolig fra Ulriksdals Gods på museet, og det er hyggeligt at gå omkring blandt de fine bygninger i det historiske miljø og se nærmere på vores fælles fortid.

Frilandsmuseet bliver nænsomt passet og plejet, og det er altid en spændende oplevelse at gå ind i den lille tidslomme i Maribo. Hen over året arrangeres der forskellige aktiviteter for børn og voksne på museet, hvor I kan prøve de gamle landsbylege, komme helt tæt på dampmaskiner eller blive klogere på datidens håndværkstraditioner.

I kan også få en guidet rundvisning med spændende fortællinger fra de gamle huse.

Museet hører under Museum Lolland-Falster, som også har den gamle købmandsforretning Falsters Minder, Stiftsmuseet i Maribo og Reventlow-Museet på herregården Pederstrup under sin paraply.


Hideaway Vingård

Der serveres sydeuropæisk stemning på den autentiske vingård. Foto: Hideaway Vingård.

På det smukke Fejø er klimaet lidt anderledes end resten af det danske land. Vindene er mildere, soltimerne er flere og lunere havstrømme omkring øen gør det muligt at dyrke råvarer, der ellers kun findes syd på.

Hideaway Vingård har med sin naturskønne placering og toscanske udtryk gjort det muligt at opleve en bid af Italien lige midt i havene omkring Sydhavsøerne. 

Stedet summer af charme og passion for de nøje udvalgte druesorter, og er samtidig scene for et væld af spændende og unikke oplevelser. 

Kom tæt på produktionen, oplev de frodige marker og besøg vingården, når der med jævne mellemrum afholdes oplevelsesrige arrangementer, hvor mad- og vinkurser, smagninger og meget mere finder sted.

Skal oplevelsen fuldendes kan I tage jeres bedre halvdel i hånden og bestille en overnatning i en charmerende og hyggelig vingårdshytte, der ligger lige ud til de snorlige rækker af saftige druer.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas store udvalg af sommerhuse på Lolland her.


Danmarks Sukkermuseum

Det informationsrige udstillingslokale. Foto: Danmarks Sukkermuseum.

Lolland har altid været et centrum for sukkerroe- og sukkerproduktionen herhjemme og er den dag i dag stadig et absolut sukkercentrum herhjemme.

Produktionen har på flere måder været med til at forme Lollands historie, og derfor er det meget interessant at besøge Danmarks Sukkermuseum i Nakskov centrum, som på uddybet og spændende vis formidler den rige historie.

Museet holder til på en tidligere kam- og knappefabrik ikke langt fra den store Nakskov Sukkerfabrik.

I udstillingen kan I se et rigt udvalg af effekter fra sukkerproduktionen som redskaberne fra marken og produktionen på sukkerfabrikkerne. Der er hertil blandt andet en særudstilling om indvandringen fra særligt Sverige og Polen, som sukkerproduktionen førte med sig. Der var nemlig ikke arbejdskraft nok til at luge mellem roerne i markerne, og derfor blev der hentet et stort antal "lugearbejdere" fra andre lande.

Så hvis I interesserer jer for samfundsudviklingen i Danmark og i særdeleshed på Lolland, er der meget spændende information at hente på Sukkermuseet.

Det bliver blandt andet formidlet i videoer og fotografier, ligesom I har mulighed for at komme på en spændende rundvisning i museet.


Fejø Cider

Passionerede dråber på det naturskønne Fejø. Foto: Fejø Cider.

Når det kommer til udvindelsen af de mest kvalitetsbevidste råvarer, har beliggenheden meget at sige. Dette er ingen undtagelse, når turen går til det altid kystnære Fejø.

Fejø Cider har med sin placering i Smålandshavet andre og mere optimale forudsætninger for at kunne producere smagfulde flasker med cider, æblemost og lignende. Her er klimaet mildere, hvilket giver et lunere efterår og mindre risiko for frost i foråret. Optimale modningsbetingelser.

Med disse forudsætninger på plads, er vejen banet for en 100% naturlig og økologisk produktion af de forfriskende bobler.

Besøg Fejø Cider og få fornemmelsen af et autentisk cideri, hvor intet er overladt til tilfældighederne. 


Dalbakkegaard

Fritgående høns på det økologiske landbrug. Foto: Dalbakkegaard.  

På det sydlige Lolland lige syd for den store Røgbølle Sø ligger gården Dalbakkegaard med en lille hyggelig tilhørende gårdbutik.

Gårdbutikken er åben både i hverdagene og weekenderne og tilbyder et udvalg af årstidens sortiment af lokalproducerede fødevarer, hvoraf nogle af butikkens varer kommer fra gårdens egne marker.

I kan blandt andet forsyne jer med friske æg, nye kartofler, jordbær, hyldeblomstsaft og honning i butikken.

Henover sensommeren er der også et rigt udvalg af alskens frugter på varehylderne.

På markerne omkring gården løber der en masse frilandskyllinger og frilandsænder rundt, og hvis I aftaler et besøg på gården på forhånd, kan I også få et indkig i, hvordan en økologisk fjerkræsproduktion tager sig ud nu om dage.

I kan også købe de fritgående fugle frosne i gårdbutikken efter aftale. 

Gårdbutikken har varer på hylderne året igennem. Udvalget er dog størst om sommeren, men om vinteren er der også altid æg, løg, kartofler og lækker, hjemmeproduceret æblemost at finde i butikken. Hvis I gerne vil have en lille lokal gave med hjem fra ferien, laves der også fine gavekurve på stedet ved forudgående bestilling. 


Naturlandet

Kajaktur i farvandet mellem Lolland og Falster. Foto: Naturlandet.

Lolland er med sin placering mellem Smålandsfarvanet i nord og Femern Bælt i syd en oplagt destination for jer med hang til store oplevelser i naturen.

De rolige farvande omkring øen gør det til et godt sted at forfine jeres kajakteknik med kortere og længere ture rundt i de naturskønne vige. Der venter jer også smukke naturoplevelser ved Maribosøerne midt på Lolland og Nakskov Fjord længst mod vest.

Fra søsiden har I udsigt ind over øens fine strande og de skiftende farver på marker og skove, og flere steder kan I se småstier brede sig fra kysten og længere ind i land.

Lolland er nemlig også en oplagt destination for jer, der gerne vil holde ferien i vandrestøvler, på hesteryg eller på cykel.

Her er et fint net af mindre skov- og markstier, hvorfra I kan se køerne græsse og høre fuglekvidderen i trætoppene, ligesom der snor sig mange cykelstier rundt på øen. Faktisk er der omkring 600 kilometer afmærkede cykelruter til sammen på Lolland og Falster, og der er både spændende strækninger til længere ture med overnatninger i telt eller shelter og til kortere ekskursioner fra feriehuset.

Naturen på Lolland er forholdsvis flad, så alle kan være med på udflugterne ud i den fine natur.

Hvis I vil have et samlet overblik over de mange oplevelsesmuligheder i den lollandske natur, er det oplagt at downloade appen "Naturlandet", som byder på masser af inspiration til oplevelser i naturen.


Fuglsang Herregaard

Indrammet af blåt og grønt ligger herregården meget naturskønt. Foto: Fuglsang Herregaard.

Folkene på Fuglsang Herregaard på det østlige Lolland glæder sig til at byde jer velkommen i de storslåede renæssanceomgivelser i det smukke, gamle bygningsværk.

Godset fremstår som et intakt herregaardshjem, hvor historiens vingesus tydeligt fornemmes i de fredede bygninger og stemningsfyldte stuer samt det sjældne og unikke landskab, der omgiver herregaarden.

Stedet drives med sjæl og ånd samt dyb respekt for historien og den fantastiske kulturarv, der findes på Fuglsang. Der er både plads til overnattende gæster, smukke fester, bryllupper og konferencer i de historiske lokaler.

Fuglsang Have er offentlig tilgængelig fra kl. 8 til 20 året rundt.

Haven er anlagt over en årrække i 1700-tallet af den samme gartner, der senere blev ansat som gartner ved såvel Frederiksborg Slot som Fredensborg Slot. Den romantiske, engelske stil, der også kendetegner de to kongelige slottes haver, går igen på herregårdens grønne arealer, og I finder flere stengærder og lange alleer i haven fra gammel tid.

Over tid er anlægget nænsomt plejet og udviklet, så det i dag stadig er en fornøjelse at besøge.

Fra haven løber der en række stier gennem skoven og ud til næsset helt ude ved Guldborg Sund.Det er et sjældent naturskønt område med mange hundrede år gamle egetræer, en rig fauna og smuk udsigt til eng, skov og sund.Hvis I beslutter jer for at kigge nærmere på den charmerende bygning og de smukke udenomsarealer, er det oplagt også at kigge indenfor på Fuglsang Kunstmuseum, der ligger lige på den anden side af vejen.

Fuglsang Herregaards Café har åben i sommerperioden. Se åbningstider på stedets hjemmeside eller Facebook.


Halsted Kloster Golfklub

Der trænes på puttegreenen. Foto: Halsted Kloster Golfklub.

Omkranset af høje træer nogle få kilometer øst for Nakskov finder I en skøn golfbane i historiske omgivelser.

Halsted Kloster Golfklub ligger nemlig, som navnet indikerer, lige ved et middelalderkloster, som i den grad har sat sit præg på området. Igennem tiden er der fundet talrige historiske fund på banens områder, og nogle af golfklubbens baner ligger i direkte forlængelse af klosterparkerne. I er i øvrigt velkomne til at tage en travetur i det gamle parkanlæg.

Halsted Kloster Golfklub er anlagt dels på gammel havbund og dels på den gamle, kuperede kystlinje fra før, de lollandske landområder ud mod kysten blev inddæmmede.

Det gør det til en spændende og varieret oplevelse for både rutinerede og urutinerede golfere at lægge vejen forbi banen.

Hvis I ikke har prøvet kræfter med golf før, er der anlagt en 6-hullers pay and play-bane på stedet, hvor I for 100 kr. kan spille golf en hel dag. For familiens yngste koster det endda kun det halve.

De mere erfarne kan give sig i kast med den store 18-hullers bane, hvor I både kan nyde den smukke natur, og hvor der samtidig sættes krav til jeres taktiske tilgang til de forskellige baner. For skal I gå efter guldet og risikere at ryge i en af banens søer eller spille mere konservativt og sikkert?

Den slags spørgsmål gør sig gældende mange steder på den veltilrettelagte bane.

Når I er færdige med golferiet, kan I lægge vejen forbi den gamle skovridderbolig, som i dag er indrettet som klubhus med dertilhørede spisemuligheder og hyggelige terrasser.


The Cottage

Et charmerende frirum i sit naturlige habitat. Foto: The Cottage.

Dannebrog blafrer så blidt i vinden til solstråler og skovens naturlige lyde.

The Cottage er hotellet, når der skal slappes af. Når hinandens selskab skal nydes. Når den eneste larm er bølgeskvulp og fuglekald. 

For fødderne er jer venter skov og hav, idet I befinder jer på Lollands smukke sydkyst, i udkanten af Nysted. 

Hotellet har med både faciliteter og beliggenhed de optimale betingelser for en ferie langt væk fra hverdagen, hvor opholdet egner sig til både par og familiegrupper. 

I den hyggelige restaurant ændrer menukortet sig kontant, så to dage aldrig er ens. Samme oplevelse kan siges om Nysted by, der ligger lige rundt om hjørnet. 

Her kan I på få minutters gang opleve de snoede gader og den livlige havn. 


Richard Winthers Hus i Vindeby

Når I træder op af den flisebelagte havegang på det nordvestlige Lolland, kan I se et stort hus i æstetisk forfald.

Det gamle hus var indtil 2007 hjem for en markant skikkelse på den danske kunstscene, Richard Winther, som primært så sig selv som maler, men også beskæftigede sig med andre udtryksformer. I en periode var han hertil professor på Kunstakademiet.

Huset står i dag som et ganske specielt museum. Vægge og lofter i det gamle hus er prydet af Winthers malerier med ofte ret obskure og erotiske motiver som sammen med de forfaldne omgivelser skaber en lidt mystisk og anderledes stemning i lokalerne.

Museet afholder hvert år særudstillinger med udgangspunkt i Richard Winthers værker i husets stueetage, mens andre kunstnere udstiller på overetagen.

Hvis I er interesseret i at få den spændende historie om Richard Winther fortalt i detaljer på jeres besøg, er det en god idé at booke en rundvisning på forhånd. Der er åbent fra april til oktober i weekenderne og på andre tidspunkter efter aftale.


Museum Polakkasernen

En såkaldt "polakkaserne". Foto: Museum Polakkasernen.

På det sydlige Lolland dufter det langt væk af historie.

Starten af 1900-tallet lå der intet mindre end cirka 30 bygninger, som var lavet til beboelse for polske sæsonarbejdere, der kom til Danmark for at arbejde. Disse huse blev kaldt for "polakkaserner", og en af dem findes stadig i Tågerup nær Rødby. 

Her får I et unikt indblik i hverdagen og livet for det arbejdende polske folk, da kalenderen sagde starten af det 20. århundrede.

I et større samarbejde på tværs af fonde og foreninger, kan I tage historiebrillerne på og hoppe ned i en spændende lille tidslomme, hvor utallige udstillinger og rekvisitter giver et autentisk indblik fra en svundet tid.

De polske spor på Lolland er mange. Hop tilbage i tiden og bliv klogere på hvorfor.


Vindeby Mølle

Vindebys lokale varemærke. Foto: Vindeby Mølle.

Vi skal tilbage til 1800-tallet, nærmere bestemt år 1824. 

Dengang blev en hollandsk vejrmølle opført i Vindeby på det nordvestlige Lolland, hvor godt håndværk ikke fornægter sig.

Derfor står møllen der stadig i skrivende stund, og er i dag ikke blot et lokalt varemærke, men også scene for et væld af aktiviteter og arrangementer. Her kan det samtidig nævnes at møllen fortsat er aktiv, hvorfor det er muligt at se møllen køre rundt hver søndag.

Blandt de historiske vingesus ligger møllen grund til koncerter, markeder og ikke mindst rundvisninger, hvor I som besøgende har mulighed for at komme helt tæt på de gamle massive træbjælker. 

Langt størstedelen af den gamle konstruktion står stadig med de originale dele. Imponerende!


Museumsbanen Maribo-Bandholm

"Fut fuuuuuuut!" Foto: Museumsbanen Maribo-Bandholm.

Hvis I altid har drømt om at prøve, hvordan det var at være rejsende med et af de gamle kulfyrede damplokomotiver, så skal I lægge vejen forbi Museumsbanen Maribo-Bandholm.

Banen blev i 1869 åbnet som den først jernbane på Lolland, og i dag kører en række gamle tog fra museumsbanen med passagerer fra både Maribo og Bandholm.

I perioden april til oktober kan I fx sætte jer til rette i 1. klasses kupeerne eller slå jer ned i de åbne togvogne i Danmarks ældste køreklare damplokomotiv, som blandt flere andre gamle tog kører på strækningen.

Turen mellem Maribo og Bandholm tager jer igennem noget af den smukkeste natur på Lolland. I bliver ført igennem langstrakte skovområder og kornklædte marker, og hele tiden kan I fornemme de historiske vingesus i de gamle togsæt med kulduften i næsen.

Start- og endestationerne fuldender indtrykket af at være kommet på lidt af en tidsrejse. De gamle bygninger, de manuelle sammenkoblinger af togsættene og det fint udklædte togpersonale giver alt sammen mindelser om en tid, hvor det hele gik i et lidt lavere tempo.

Der er fine faciliteter på begge stationer og også mulighed for at købe lidt lækkert til turen. Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se på Lolland, er Museumsbanen Maribo-Bandholm helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!