Vores 5 bedste bud på autentiske oplevelser i Halsnæs

I det rå Halsnæs befinder du dig aldrig mere end to minutter fra vandet. Og er der noget skønnere end havets brusen og smukke solnedgange?


Den nordsjællandske kommune Halsnæs er omgivet af vand og smukke, upolerede naturoplevelser.

Det er dog ikke det eneste, som området har at byde på.

Her er der oplevelser for hele familien og alle aldersgrupper. Halsnæs tilbyder alt fra action til romantiske omgivelser, så her finder du noget til enhver form for ferie. 

Vi har i listen nedenfor samlet vores bedste bud på, hvad du ikke må snyde dig selv for at opleve i Halsnæs. 


Lynæs strand 

På Lynæs strand kan hele familien prøve kræfter med forskellige vandsportsaktiviteter. Foto: oplevhalsnaes.dk

Helt ude på spidsen af halvøen Halsnæs finder du Lynæs strand. Her er der særligt i sommermånederne liv og glade dage, da der er aktiviteter for hele familien. 

Stranden er ideel for familien med småbørn, da det lave vand giver børnene mulighed for at boltre sig, mens forældrene kan holde øje fra strandkanten. Herefter kan dagen passende afsluttes med en is, mens man iagttager de mange flotte lystbåde, som findes i Lynæs havn. 

Udover at være en favorit for børnefamilier er Lynæs strand også et af Danmarks bedste surfspots.

Særligt kite- og windsurfing er populært, men der kan også lejes både Stand Up Paddle Boards og kajakker i surfshoppen, som ligger lige ved stranden. 

Hvis du er nybegynder, eller bare altid har haft lyst til at prøve kræfter med kitesurfing, så udbyder Lynæs Surfcenter et kursus, så du kan blive dus med brættet og bølgerne. 


Markedstid i Halsnæs

Besøg de mange forskellige markeder i Halsnæs og omegn. Foto: Vielskerhalsnaes.dk.


Halsnæs bugner af skønne loppe- og kræmmermarkeder samt torvedage, hvor det store udvalg af lokale specialiteter virkelig kommer til sin ret.

I sommermånederne kan vi klart anbefale et besøg på Torup Marked, hvor det bugner med friske, lokale, økologiske grøntsager, nyopgravede kartofler, saft, sylt og meget andet. Markedet afholdes hver anden lørdag, og hvis ikke det passer ind i jeres ferieplaner, kan I altid besøge en af de mange gårdbutikker, som er fyldt med friske, lokale råvarer. 

I juletiden er Halsnæs bestemt også et besøg værd, da de traditionsrige julemarkeder hvert år besøges af tusindvis af mennesker.

Helt særligt er det imponerende julemarked på Grønnessegaard Gods, hvor der kan købes alt fra det fineste kunsthåndværk til hjemmelavet julepynt. Samtidig er der også en lang række spændende aktiviteter - særligt for børn.


Aktiviteter i Ullerup skov 

Naturen i Halsnæs og omegn byder på uendeligt mange muligheder for udendørsaktiviteter. Foto: Vielskerhalsnaes.dk.


Ullerup skov ligger ved Hundested, og her er altså noget at opleve! I skoven findes der en række overnatningsmuligheder, herunder også et shelter med plads til 30 personer. Bålpladserne er ideelle til, at familien kan hygge sig med at bage snobrød og riste pølser eller skumfiduser.  

Herudover er der også en skovlegeplads og en skovlabyrint, hvor der kan leges på tværs af alle aldre. Hvis man ønsker at gå på yderligere opdagelse i skoven, findes der skilte, som inspirerer til at udforske skovens insektliv.

Hvis man kunne tænke sig en sommernat i skoven, er rammerne til det i Ullerup skov helt i top. 

Er man til den lidt mere actionprægede skovtur, kan skoven Arresødal i Frederiksværk anbefales. Den byder på alt, hvad dit mountainbike-hjerte kan begære af singletracks og stejle stigninger. Alternativt kan Tisvildehegn også anbefales, da den, udover stigninger, også har en fantastisk udsigt over Kattegat.

Industrimuseet Frederiksværk 

Industrimuseet i Halsnæs tilbyder oplevelser i alle former og til alle interesser. Foto: Oplevhalsnaes.dk. 


Industrimuseet er specialiseret i fabriks- og industrivirksomhed i Halsnæs, og du har derfor mulighed for at få et indblik i Halsnæs' historie, som er fyldt med kanoner, krudt og grønlandsk polarkulde.

Museet er inddelt i en række bygninger, som er fordelt rundt i Frederiksværk. De indebærer blandt andet Knud Rasmussens hus, palæet, Arsenalet og projektilmagasinet og Krudtværksområdet.

Krudtværksområdet består af de bygninger, som har spillet en stor rolle indenfor Danmarks deltagelse i adskillige krige, da det var her, produktionen af krudt og kugler foregik. Det var en langt fra ufarlig produktion, da der tidligere var stor chance for eksplosioner.

I dag bruges der dog kun krudt på området ved særlige lejligheder, som for eksempel på sæsonens åbningsdag, hvor museet fyrer kanonerne af.

Ydermere er der i september måned den årlige krudtværksfestival, hvor der er en lang række spændende aktiviteter, som skattejagt, skyderi og selvfølgelig soldater i historiske uniformer, der sørger for den helt rigtige stemning.

Fiskeri i Halsnæs 

Halsnæs er et sandt paradis for lystfiskere på alle niveauer. Foto: Oplevhalsnaes.dk.


Halsnæs er omgivet af vand, og både hav, fjord og sø er fyldt med hornfisk, makreller, havørreder og fladfisk. Hvis man er rigtig heldig, kan man endda fange pighvar i området.

Havørreden er dog kongefisken i Halsnæs, og den kan fanges hele året, men det kræver selvfølgelig lidt tid og viden.

Hvis man ikke er den helt store lystfisker, eller har børnene med på tur, så er hornfisken et godt bud at fiske efter, da det ofte bugner med dem i fjorden, og man behøver heller ikke komme langt ud på vandet for at få en fisk på krogen. 

Besøger I Halsnæs om sommeren, er det oplagt at fiske efter makreller. De fanges dog bedst på lidt dybere vand, så hvis I ikke selv har en båd, kan I tage på makreltur med turbåden 'Hjalmar' og få jer en rigtig fiskeoplevelse. 

Er I til en garanteret succesoplevelse, eller vil børnene rigtig gerne prøve at hive en fisk op af søen, kan I altid besøge Put&take-søen Ladegårdssøen, hvor der kan hives regnbueørreder i land.