24 skønne og alternative seværdigheder på Bornholm (2024)


Bornholm er år efter år et af de mest populære feriesteder i Danmark. Og det er der mange gode grunde til.


Ude midt i Østersøen på kanten af den svenske skærgård ligger et lille og meget særligt stykke af Danmark.

Det er ikke bare den rå og klippeindrammede bornholmske natur, der gør solskinsøen til et helt specielt sted at besøge. Det er heller ikke bare stemningen i de gamle og krogede landsbyer med brostensbelagte torve og gader eller de rolige og imødekommende lokale, som med deres hyggelige dialekt byder jer velkommen til, der gør turen til Bornholm så mindeværdig. Det er et sammensurium af alt det og meget, meget mere.

Øen har sjæl og stemning som få og er et smukt besøg i både de rolige vintermåneder og den glade, solskinsfyldte sommer.

Og så har Bornholm gennem mange år udvikle et stort og charmerende udbud af aktiviteter, oplevelser og seværdigheder.

Vi har samlet vores feriefavoritter i listen herunder. Der er lidt for enhver smag og forhåbentlig også et par aktivitetsmuligheder, I ikke tidligere er stødt ind i!


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse på Bornholm her


Tovbanen

Mærk suset, når I springer ud fra klippekanten. Foto: Jonathan Juul Pedersen 💕🍆.

På Nordbornholm tæt ved Hammershus ligger der en sjov udfordring for familiens vovehalse!

Henover den klippeindrammede og dybblå Opalsøen er der spændt en lang svævebane ud, som tager jer med på tur fra den høje klippe og ned til søens modsatte bred.

På det 290 meter lange svæv med et fald på hele 48 meter opnår I en fart på op imod 70 km/t. Farten falder markant, når I rammer vandet kort før den modsatte bred, og så kan I ellers plaske det sidste stykke gennem vandet og op på land.

Den klippeindrammede sø er et af de smukkeste steder på øen, og I ser det hele i et nyt perspektiv, når I suser ned mod vandoverfladen. Når I nu er ved søen, er det oplagt også at udfordre hinanden med udspring fra klipperne eller bare at plaske omkring i de billedskønne omgivelser.

Tovbanen er åben i sommerens højsæson.


Wild Distillery Bornholm

Nye standarder indenfor nordisk spiritus produktion. Foto: Wild Distillery Bornholm.

I Aakirkeby dufter det langt væk af innovation, passion og høj kvalitet.

Vi er havnet hos Wild Distillery, der som navnet måske antyder, producerer luksuriøs spiritus på den lokale naturs vilde bær.

Gennem et vidunderligt og smagfuldt sortiment, præsenterer Wild Distillery den ene æstetisk smukke flaske efter den anden, der alle tager udgangspunkt i henholdsvis gin og vodka. 

Det kunne eksempelvis være deres økologiske rabarber gin, ENE Organic Gin - Rhubarb, en særdeles indbydende flaske fra yderst til inderst.

Som besøgende hos destilleriet får I her en helt unik oplevelse, når Wild Distillery åbner sine kvalitetsbevidste døre til smagninger, rundvisninger og naturligvis muligheden for at få de lækre produkter med sig hjem.

De glæder sig til at dele ud af både historier, tanker og ikke mindst smage, når I lægger vejen forbi det forunderlige Wild Distillery.


Bornholms Middelaldercenter  

Leg med historien på det fine center. Foto: Semko Blacerski.

Hvis I er til spændende oplevelser i Bornholms smukke natur, er det oplagt at lægge vejen forbi Bornholms Middelaldercenter.

Centeret er placeret i et område med skov, åløb og mange klippefremspring og har fokus på at lade de besøgende genopdage middelalderen gennem autentiske omgivelser og mange sjove aktiviteter.

Teater, håndværk, guidede ture, familiehygge, souvenirs, udstillinger. Det er blot nogle af de ting, du kan opleve på Bornholms Middelaldercenter, hvor historien vækkes til live for både de historiekyndige og dem, der bare gerne vil have en god oplevelse.

Centret dækker over et stort område med både landbrugsdyr, et landsbysamfund og en smuk, befæstet stormandsgård.

Bornholms Middelaldercenter afholder også hundredvis af guidede ture på Nordens største borgruin, Hammershus, og arrangerer eventyrlige familieskattejagter rundt på hele Bornholm.

Læs mere om de mange forskellige oplevelser på Bornholmsmiddelaldercenter.dk.


Bornholms Golf Klub

Hvor golf og bornholmsk natur mødes. Foto: Bornholms Golf Klub.

Et golfslag syd for det centrale Rønne, blomstrer den bornholmske natur i fuld flor. 

Blandt Rønnes solbeskinnede natur, flyver golfboldene mod de letblafrende flag. 

Her står græstæppet altid yderst veltrimmet, uanset om det gælder den varierede 18-hullers eller de 9 hullers Pay-n-Play .

Bag de mange smukke arkitektoniske huller, gemmer sig en sand legende indenfor dansk golfhistorie. Frederik Dreyer er navnet. En mand, der foruden sin tid som golfspiller på landsholdet og forfatter til flere golfbøger og artikler, også står bag mere end 30 golfbaner rundt i Danmark - heriblandt banen i Bornholms Golf Klub. 

Der er med andre ord lagt op til flere timers golf på en historisk bane. Et sted, hvor kærligheden til golf kulminerer. 


Oluf Høst Museet

Oplev Oluf Høsts værker i hans eget hjem. Foto: Oluf Høst Museet.

"Mon der er lyng og klipper i Paradis?"

Sådan skrev den kendte danske maler Oluf Høst i sin levetid med en klar reference til sit tætte forhold til fødeøen Bornholm.

Høsts beundringsværdige kunst rakte dog langt videre, og det har I alletiders muligheder for at opleve i hans eget hjem i Gudhjem.

Den dag i dag huserer Oluf Høst Museet nemlig i malerens egen villa, hvilket er med til at gøre den kunstneriske oplevelse super autentisk. 

Gå indendørs ombord i skiftende særudstillinger og iagttag de betagende værker, der oprindeligt blev til i selvsamme fysiske rammer af den anerkendte maler. 

Rund jeres berigende besøg af med en tur i museumsbutikken, som er et sandt Mekka for kunstinteresserede og gæster af Oluf Høst Museet. 

Så tag en tur til hyggelige Gudhjem og aflæg Oluf Høst et velfortjent visit. Rigtig god fornøjelse!


Svaneke Chokoladeri

Svaneke Chokoladeri

Der er chokolade i høj kvalitet og lange baner i Svaneke. Foto: Svaneke Chokoladeri.

På torvet i Svaneke ligger en butik, som får mundvandet til at løbe hos de fleste.

Svaneke Chokoladeri sælger den lækreste hjemmelavede chokolade i et utal af afskygninger, alt fra chokoladeplader med bornholmsk topping, chokoladestænger med lækkert fyld, håndlavede flødeboller, fyldte chokolader og meget andet.

Det er også i lokalerne i Svaneke, at al chokoladen produceres. I er velkomne til at stikke hovederne ind til chokolademestrene i produktionslokalerne, og I kan faktisk også se produktionen igennem en glasvæg fra butikken.

I løbet af året afholdes der også en række chokoladeworkshops, hvor I kan prøve at lave jeres egne chokolader. Det er populære tilløbsstykker, og der er garanti for sjove og smagfulde oplevelser i chokoladens tegn!

Svaneke Chokoladeri har også en kombineret butik og café i Rønne, hvor I kan nyde hjemmebagt kage, is og selvfølgelig en masse lækker chokolade.


Nature Park Bornholm

Sjov, leg og fuld koncentration i den bornholmske skov. Foto: Nature Park Bornholm.

Gør klar til at slippe jeres indre klatreabe løs!

Nature Park inviterer hele familien, store og små, til sjov og leg i trækronerne, hvor både teknik, balance og ikke mindst mod bliver sat på prøve. 

Med hele 8 klatrebaner, samt 2 øvebaner, tilbyder Nature Park træklatring for alle. Hold den mindste i hånden, når banen på blot en meter over jorden skal gennemføres, eller tag sagen i egen hånd, når banen i hele 18 meters højde skal have et forsøg. 

Et topsikret sikkerhedssystem gør det muligt at bryde grænser i trætoppene uden nogen reel frygt for at falde ned. 

Er I mere til fast grund under fødderne? Frygt ej.

Foruden de underholdende baner i højderne, kan I ligeledes springe ud i et spil discgolf, fodboldgolf eller prøve quiz labyrinten, hvor der skal svares korrekt på en lang række spørgsmål for at finde den rette vej ud af egeskoven igen. 


Bornholms Museum 

Ét museum - fire unikke oplevelser. Foto: Bornholms Museum - Erichsens Gård, Verner Kjærsgaard.

Hele Danmarks solskinsø er en oplagt feriedestination af mange grunde. 

Men hvordan så øen ud for 50 år siden? Hvilke arkæologiske fund er der gjort gennem tiden?  Hvad kendetegner bornholmsk madkultur? Spørgsmålene er mange, men takket være Bornholms Museum er svarene lige så. 

Gennem fire forskellige afdelinger af professionel formidling, udgør Bornholms Museum et kulturelt fyrtårn på ferieøen i Øresund. 

Oplev bornholmsk søfart og krigshistorie på Bornholm Museum, dyk ned i bornholmsk keramik på Hjorths Fabrik, besøg Erichsens Gård med nostalgi og gamle fortællinger og udforsk center for bornholmsk madkultur hos Gaarden. 

Utallige oplevelser for hele familien. Bornholms Museum glæder sig til at jer alle!


Nexø Golfklub

Golf på Solskinsøen. Foto: Nexø Golfklub.

Et spil golf forbindes som regel med naturskønne omgivelser, hvor træer og søer sætter scenen. 

Dueodde Golfbane i Nexø Golfklub er ingen undtagelse. Tværtimod! 

Storslået natur på den sydlige del af Bornholm danner en perfekt ramme for timeløs af spil i golfens tegn. 

Med blide bornholmske vindpust og smilende solstråler, kan I træde ud på de udfordrende og varierede 18 huller. Dertil følger en lærerig par-3 bane på hele 5 huller. 

I kommer med andre ord ikke til at mangle noget, når Nexø Golfklub byder op til dans. 

Den komplette golfoplevelse, finder I ved klubhuset, hvor både golfshop samt café, står klar til at fuldende en vellykket dag på golfbanen. 

Kontakt golfklubben for at høre nærmere på tlf. 56 48 89 87 og mail ngk@dueodde-golf.dk


Bornholmer Røgerierne

Røgede sild i massevis. Foto: Bornholmer Røgerierne.

De traditionsrige silderøgerier er strøet med lind hånd ud over hele Bornholm, og for mange er ferien til Bornholm da heller ikke fuldkommen, før der er blevet nydt en omgang "Sol over Gudhjem" med røget sild lige fra rygeovnen.

Bornholmer Røgerierne har fintunet røgerikonceptet og har med sine røgerier i Gudhjem, Allinge og Snogebæk nogle af de ypperste røgerier på Bornholm.

I alle røgerierne er der både restaurant og butik, så I kan nyde de delikate røgede retter på stedet eller tage dem med hjem til grillen. I kan desuden købe mange andre bornholmske specialiteter i røgeriernes butikker.

I åbningsperioden (fra marts til oktober med skiftende åbningstider) bliver der røget sild dagligt, så I kan nyde de helt friske råvarer i autentiske omgivelser med blandt andet de store røgeriskorstene.

De tre røgerier ligger alle med udsigt til havets blå bølger, og her serveres de lækreste fiskeretter. Af de mere eksotiske kan vi nævne grillet tun, marlin og haj, ligesom I også kan få jer en god bøf og et godt glas vin og nyde den smukke udsigt fra de udendørs spisearealer.

Røgerierne har desuden forskellige særtilbud. I Allinge bliver røgeriet fx forvandlet til natklub i sommerens sene aftentimer, mens der i Gudhjem er livemusik på røgeriet alle aftener i juli og august. Se mere på Bornholmer Røgeriernes Facebook-side.


Diveline's Boat Experience


Der er en grund til, at Bornholms kystlinje tiltrækker turister år efter år. Den er med sin forrevne klipperkyster enestående i et dansk perspektiv.

"Da gud kun havde rester tilbage, skabte han Bornholm," er der et gammelt bornholmsk mundhæld, som siger.

Og de sidste rester, der blev spredt fra guds hånd, byder på en mangfoldighed i naturen og i særdeleshed ved kysten, hvor Diveline tilbyder Boat Experience langs Bornholms smukkeste kyststrækninger.

I får mulighed for at opleve alt fra Bornholms dramatiske klipper til grotter grotter kun synlige fra søsiden, vandfald i særlige årstider, borgfæstningen Hammershus, Svaneke set fra søsiden (et særsyn med de mange velbevarede og forskellig farvede huse), skarpe klippefremspring med bugter, små fiskerlandsbyer og meget andet.

Det er i sig selv en helt særlig oplevelse at sejle ved klippeøens kyst.

Hvis I er mere til action tilbyder Diveline alt inden for dykning, snorkelsafari og High Speed Boat Race. Og I kan både deltage, hvis I er erfarne eller helt grønne.

Se mere om jeres muligheder på Diveline.dk.


Kræmmerhuset

Kræmmerhuset

Der er et væld af kunsthåndværk og unika i den hyggelige butik. Foto: Kræmmerhuset.

Midt på Bornholm ligger kunsthåndværksbutikken Kræmmerhuset i en gammel højskole.

Den stemningsfulde butik drives af en lokal keramiker og har udover den egenproducerede keramik en hel masse andet lokalt kunsthåndværk. Her finder I alt fra bornholmsk produceret patchwork, tekstiler, pileflet, honning, krydderurter, sennep, shampoo og meget andet. Faktisk er der så mange smukke ting, at det er en oplevelse i sig selv at besøge stedet.

Rundt om den gamle højskolebygning ligger en stor og mere en 100 år gammel besøgshave omkranset af høje stammer og brede trætoppe.

Haven er opdelt med flere forskellige rum og indeholder blandt andet en stor dam, flotte stensætninger, en gammel bro, pavilloner, borde og bænke og et væld af smukke blomster og store buske. Haven er virkelig velholdt og har mange små kroge og gemmesteder, hvor I kan gå på opdagelse.


Christiansø

Christiansø

De rå klipper og den frodige natur ligger side om side på Christiansø. Foto: Christiansoe.dk.

Nordøst for Bornholm ligger den allerøstligste del af det danske kongerige, den lille øgruppe Ertholmene, hvoraf Christiansø er den klart største. Det siger dog ikke meget, øen er ganske lille og kan gås rundt på mindre end en halv time.

Øen har dog sin begrænsede størrelse til trods haft en væsentlig rolle i Danmarkshistorien. Tilbage i 1600-tallet opførte Christian d. 5., som øen også har navn efter, Europas første søfæstning på øen som værn mod svensken, og senere blev fæstningsværket omformet til fængsel.

Det betyder, at det er en meget spændende oplevelse at besøge Christiansø. De gamle fæstningsmure, bastioner, tårne, bindingsværkshuse og stenhytter ligger spredt rundt på øen og bebos og vedligeholdes af de cirka 90 øboere. Om sommeren er det oplagt at slå et smut forbi kroen på havnen, hvor du fra terrassen har et enestående smukt syn udover vandet.

Øen er med sin placering midt i Østersøen også et populært tilflugtssted for fugle og har i det hele taget en rig og frodig natur, som står i skøn kontrast til klipperne.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse på Bornholm her.


Bornholms Teater

Rønne Theater er et skønt og stemningsfuldt barokteater fra 1823. Foto: Bornholms Teater.

Uanset om I er mest til gode forestillinger eller unikke historiske rammer, er Bornholms Teater et besøg værd hele året.

Teatret holder til i det gamle barokteater Rønne Theater fra 1823, som er Danmarks ældste levende teater med næsten 200 års historie på bagen.

Der sættes teaterforestillinger af højeste kvalitet op i teatret, og der er et særligt fokus på at sætte bornholmske temaer i spil i egenproduktionerne. 

Ud over forestillingerne er det en storslået oplevelse i sig selv at besøge det gamle, atmosfærefyldte teater.

Årets teatersæson starter i august med Bornholms Teaters store egenproduktion, der spiller til cirka midten af september. Herefter sættes der mere end 25 forskellige forestillinger op fra turnéteatre fra hele landet indtil midt april. I kan se det aktuelle program på Bornholms Teaters hjemmeside.

Der arrangeres rundvisninger på Rønne Theater på forespørgsel, og det er sjovt for både store og små at høre fortællinger fra teatrets rige historie.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se på Bornholm, er Bornholms Teater helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Bornholms Forsvarsmuseum

Bornholms Forsvarsmuseum

Se nærmere på den store kanon i Rønne. Foto: Bornholms Forsvarsmuseum.

Bornholms Forsvarsmuseum rummer et rigt udsnit af militærhistoriske genstande samlet gennem årtier fra Forsvaret, private og andre museer, som enten har udlånt eller skænket effekterne til museet, så besøgende kan se Bornholms spændende militærhistorie præsenteret ét sted.

Museet er et populært tilløbsstykke for både lokale og turister, der kommer for at se eller gense materiel og køretøjer fra deres egen tid som soldat på Bornholm.

Der kommer også mange besøgende fra udlandet med interesse i Bornholms særlige militærhistorie, hvor specielt afslutningen af 2. Verdenskrig og tiden under Den Kolde Krig træder frem som markante begivenheder i øens historie.

Det kan de besøgende blive meget klogere på i museet, der har mange effekter fra perioderne.

Museet har åbent onsdag til lørdag fra kl. 10 til 16, og det er muligt at bestille guidede rundvisninger.


Værfeldtsgård Vikingegård

Værfeldtsgård Vikingegård

Langbordet i vikingehallen. Foto: Værfeldtsgård.

Syd for Aakirkeby ligger en gammel gård fra 1860, som i dag er indrettet som vikingegård.

Her kan I blive klogere på, hvordan vikingerne levede og arbejdede og se en masse forskellige vikingeremedier, som fremstilles på gården.

Folkene på Værfeldtsgård producerer forskelligt kunsthåndværk med fokus på vikingetiden. Blandt andet smykker, knive, brugskunst af træ og plantefarvet garn.

Hvis I selv vil prøve kræfter med håndværket, arrangeres der hver onsdag smede- og billedskæringsdemonstrationer og aktiviteter, hvor I fx kan prøve at bage vikingebrød, snitte i træ og lave armbånd med runer. Henover året arrangeres der også forskellige kurser, hvor I kan lave jeres egne knive, flette med birkebark eller meget andet.

Der er en lille butik på stedet, hvor I kan købe de håndfremstillede varer.


Værftet

Værftet Bornholm

Der aktiviteter nok både ude og inde på Værftet. Foto: Værftet.

På havnen i Nexø ligger det spændende aktivitetscenter Værftet.

Inde i bygningen er der etableret en stor skaterhal med mange forskellige ramper og rails, og der afholdes løbende skate-skole i hallen for både nye og øvede skatere.

Værftet har også et stort indendørs legeland med mange forskellige legemuligheder for store og små.

Her er mulighed for at snuppe et spil air-hockey, spille bordtennis eller bare sidde og læse en bog.

Der er også rutschebane, legeskib og et rytmikhjørne til de mindste.

I løbet af året arrangeres der en lang række events både inde i Værftet og på havneområdet udenfor. Stedet har en kristen profil, og alle er velkomne til at kigge forbi.

Værftet drives af frivillige kræfter, hvilket også er tilfældet for den lille hyggelige café på stedet, hvor I kan købe lidt mad eller en snack.

Værftet holder åbent hele året tirsdag - lørdag kl. 10:00-16:30.


Svaneke Is

Svaneke Is

Der er hjemmelavet is i caféen på torvet i Svaneke. Foto: Svaneke Is.  

Bornholm har efterhånden udviklet sig til at være lidt af et gourmetmekka med et bredt udvalg af delikatesseproducenter.

Et af de steder finder I på torvet i Svaneke på Bornholms østkyst. Her holder Svaneke Ismejeri nemlig til i en stemningsfuld gulkalket bindingsværksbygning, og i forlængelse af ismejeriet ligger en solrig gårdhave, hvor I selv kan smage de mange forskellige istyper.

Svaneke Is gør en dyd ud af at bruge lokale råvarer som honning og fløde fra bornholmske jerseykøer i isen, som derfor er en ægte bornholmsk specialitet.

I er altid velkomne til at stikke hovederne ind i mejeriet, hvor I kan se, hvordan den lækre is fremtrylles. Bagefter kan I nyde en is og en god kop kaffe i den hyggelige gårdhave.

Dét er bornholmsk hygge, når det er allerbedst! 


Bornholms Automobilmuseum

Bornholms Automobilmuseum

Er er et væld af smukke, gamle biler på museet. Foto: Bornholms Automobilmuseum.

Syd for Aakirkeby ligger et museum stuvende fuldt af gamle, fine og enormt velholdte biler.

De mange farverige biler står på rad og række i de store haller, hvor I kan se alt fra gamle Rolls-Royces til Jaguarer, Porscher og Mercedeser.

I kan komme helt tæt på bilerne og få en fornemmelse af, hvordan bilernes design og formåen har udviklet sig over tid. Der findes også eksempler på meget gamle biltyper i museet.

Stedet er oplagt at besøge for bilentusiaster og tekniknørder, men det er mindst lige så oplagt for familier, hvor de forskellige generationer kan spejle sig selv og hinanden i de historiske køretøjer. 

Samlet har museet mere end 80 gamle biler, motorcykler og traktorer på stedet fra først i 1900-tallet og frem, og det er en anderledes tilgang til historiefortælling, stedet byder på sammenlignet med mange andre museer.


Passagerbåden M/S Thor

M/S Thor

De forvredne klippekyster og hyggelige naturhavne gør sejlturene til mindeværdige oplevelser. Foto: M/S Thor.

Den bornholmske kyststrækning er som ingen andre steder i Danmark. Klipperne tårner sig op af havet og danner en sælsom kontrast mellem havet og græsset, buskene og træerne, der titter frem på klipperne og længere inde på land.

Det gør det til en meget fin oplevelse at tage en sejltur langs kysten, og passagerbåden M/S Thor har siden 1913 specialiseret sig i at gøre netop det fra Gudhjem Havn.

Herfra glider den flotte og gamle båd ud i havet og op langs den bornholmske østkyst med retning mod de 20 meter høje Helligdomsklipper. På turen kan I se den unikke klippekyst på helt tæt hold, og I kommer forbi nogle af de skønneste klippepartier på Bornholm.

Undervejs fortæller en erfaren guide om alt det, I ser på turen.

Når I når Helligdomsklipperne, kan I blive sat af i en klippefyldt naturhavn og gå den cirka syv kilometer lange tur tilbage til Gudhjem. I er selvfølgelig også meget velkomne til at sejle med M/S Thor tilbage til byen.


DBJ Museum 

DBJ Museum

I kan se en masse gamle togvogne på museet. Foto: DBJ Museum.

Bornholm havde fra 1900 til 1968 på trods af sin beskedne størrelse faktisk et aktivt jernbanesystem.

Togene kørte på forskellige strækninger rundt på øen og forbandt nogle af de væsentligste byer med hinanden. På den måde bandt jernbanen øens beboere sammen på en hidtil uset måde, og det var af stor betydning for lokalsamfundene.

I dag er jernbanerne nedlagt og skinnerne fjernet, og nogle af de få levn fra jernbanetiden finder I i det lille DBJ Museum (De Bornholmske Jernbaner) i Nexø.

Museet har bygget en spændende udstilling med et mindre stationsmiljø fra lige før 2. Verdenskrig op i de gamle lokaler, hvor I kan lære mere om jernbanehistorikken på øen. I kan blandt andet se flere gamle passagervogne og godsvogne og den gamle postvogn, som er den eneste bevarede af de bornholmske jernbanevogne.

Museet har åbent henover sommeren og i september.


Bornholms Tekniske Samling

Bornholms tekniske samling

De fine traktorer på rad og række  og klar til inspektion. Foto: Bornholms Tekniske Samling.

En af de gamle gårde på nordøen, der tidligere har været underlagt Hammershus, huser i dag Bornholms Tekniske Samling.

Østre Borregårds store haller er fyldt til randen med spændende artefakter, som alle har en særlig tilknytning til Bornholm.

Der er særligt fokus på de tekniske elementer. Her er lang række store og små maskiner, alt fra et stort, gammelt elværk fra landsbyen Povlsker til et væld af gamle fotografiapparater. I kan se elværket blive startet hver søndag.

Der er også stort fokus på transporterhvervet, og museet har en masse gamle traktorer, benzinanlæg, brandbiler og sågar et kampfly, som I kan se i de store lokaler.

Men det er bare et lille udpluk. Der er udstillinger om de gamle håndværkstraditioner, den bornholmske husholdning i gammel tid, honningproduktion og meget, meget andet på stedet, hvor familien sagtens kan bruge mange timer på at gå på opdagelse. I kan også udfordre hinanden og gå på skattejagt blandt de mange sjove ting og sager!


SvanekeGaarden

SvanekeGaarden

Kulturcenteret har til huse i idylliske bygninger. Foto: SvanekeGaarden.

I en af de gamle købmandsgårde midt i Svaneke ligger SvanekeGaarden, som med sin tætpakkede kalender er et meget aktivt kulturcenter.

Der er indrettet en koncert- og teatersal på stedet, hvor der hele året afholdes et væld af koncerter, foredrag, stand-up shows, teaterforestillinger og meget andet for både voksne og børn Her er også en udstillingssal med skiftende kunstudstillinger, ligesom der er et refugium på stedet til arbejdende kunstnere.

Der er derfor altid liv og leben på SvanekeGaarden med udgangspunkt i kunsten og kulturlivet, og på jeres ferie på Bornholm kan I fx opleve spændende masterclasses eller tage til et af stedets mange aftenarrangementer.

Kulturcenterets placering i de gamle bindingsværksbygninger, der er arrangeret omkring et hyggeligt, brostensbelagt gårdmiljø, gør det til en dejlig oplevelse bare at gå en tur på grunden.

Der er også en skulpturhave på stedet med kunst af bornholmske kunstnere. 


Nexø Museum

Nexø Museum

Det store bygningsværk fra 1796 huser museet. Foto: Nexø Museum.

I den gamle vagt- og pakhusbygning på Nexø Havn ligger byens Museum.

Det store bygningsværk fra slutningen af 1700-tallet er opført i bornholmsk sandsten fra et nærliggende stenbrud, og materialet giver bygningen en karismatiske rå overflade. Foran bygningen står en gammel kanon, og bygningen er meget synlig i bybilledet.

Selve museet er inddelt i fire plan. I kælderen er der blandt andet fokus på den bornholmske geologi, inspireret af anvendelsen af den lokale sandsten.

I stueetagen er der fokus på det lokale fiskeri, ligesom der er en årlig temaudstilling her. Førstesalen er dedikeret til den bornholmske historie om 2. Verdenskrig, som jo adskiller sig en del fra det øvrige Danmarks. Nexø og Rønne blev blandt andet bombet af russerne efter Tysklands overgivelse, ligesom øen først blev endeligt befriet fra besættelserne i foråret 1946.

Det og meget mere kan I blive klogere på på Nexø Museum, som også arrangerer foredrag og byvandringer.


Sommerhus på Bornholm

Hvis I har fået lyst til at tage turen ud i Østersøen og besøge Danmarks solskinsø nummer et, hjælper vi gerne med overnatningen. I kan leje et sommerhus på Bornholm her i vores søgemaskine, som samler udvalget på tværs af de mange forskellige udlejere og private.

Vi ønsker jer en rigtig god ferie!

Og husk, I kan altid finde alle vores muligheder indenfor sommerhusudlejning på forsiden.