Friske fisk under hammeren for de morgenfriske

Vækkeuret ringer klokken 06:00. Det føles mere end almindeligt tidligt at stå op i sin ferie, men jeg har en aftale med nogle friske jomfruer på havnen i Strandby, jeg nødigt vil gå glip af.


Strandby havnekaj en tidlig sommermorgen. Foto: Campaya.dk

Da jeg står på havnekajen i Strandby med søvn i øjnene og prøver at drukne min selvmedlidenhed i kaffekoppen over min tidlige deroute fra den varme seng. Heldigvis opdager jeg, at jeg ikke er den, der har været tidligst oppe.


De sidste fiskerbåde tøffer ind i havnen med lasten fuld af friskfanget fisk. De letgenkendelige blåmalede fiskekuttere ligger til kajen. Her læsses de grønne plastkasser fra borde fyldt med krabbekløer, torsk, rødspætter og jomfruhummerne, der alle er klar til at blive solgt under hammeren på Strandby fiskeauktion. Strandby fiskeauktion er blandt landets største udbydere af jomfruhummere, og det er lige netop dem, jeg har en aftale med til middagsbordet.

Strandby havn. Foto: Campaya.dk

Alt køres ind i de kølige betonhaller, hvor Strandby fiskeauktion er på nippet til at begynde. Jeg stiller mig i hjørnet af frygt for at komme til at byde på ti kilo torsk. Så kommer turen endelig til rækken med min aftensmad, jomfruhummerne! Jeg prøver ivrigt at følge med i, hvad prisen bliver på de første, men mislykkes. Auktionarius taler for hurtigt, eller måske er det en speciel dialekt, der bruges i fiskeauktionsverdenen. De bydende ser tilfredse ud med deres køb og prisen, så da han peger på den kasse, jeg har udset mig, melder jeg mig ind i kampen. Den vindes hurtige og til en ret fordelagtig pris, syntes jeg selv.

Friske jomfruhummere. Foto: Campaya.dk

Tilbage i sommerhuset bliver de nyindkøbte jomfruhummere tilberedt om aftenen, og det smager næsten som om, jeg selv har fanget dem.


Opskrift på jomfruhummerhaler


  • Tænd ovnen på 200 grader


  • Knæk halen af mod ryggen, så den sorte tarm kommer med ud.


  • Klip nu med en lille skarp og spids saks skallen igennem på maven af hummerhalen. Luk halen op og bred den ud, så den deler sig i skallen.


  • Læg halerne på en bageplade med maven op, smør dem med rigelige mængder god olie. Krydr dem med frisk hvidløg, friske krydderurter og salt og peber.


  • Sæt hummerhalerne i den varme ovn i maks. seks minutter. Sæt stopuret til da de endelig ikke må få mere.


Tilbehørstips


  • Flutes (bagerens den gode eller bag selv)
  • Salat (som man selv syntes)
  • Hvidløgssmør
  • Italiensk pasta - brug den tynde pasta
  • Pesto - grøn eller rød -



Strandby fiskeauktion er særdeles populær, og det er tilladt for alle at byde på fiskene. Man skal dog lige gøre auktionarius opmærksom på dette, inden auktionen starter. Auktionen afholdes hver dag klokken 07:00, og i sommermånederne er der en ekstra auktion klokken 09:30 (hvis der er varer nok).


Vil du være på den sikre side med hensyn til aftensmaden, er det med at komme tidligt ud af fjerene.



Her finder du auktionen

Strandby Fiskeauktion

Auktionskaj 7

9970 Strandby