Sandet der begravede en hel kirke


Sandflugten, der siden 1600-tallet har givet et råt og upoleret landskab ved de jyske kyster. Det ses tydeligt ved Den Tilsandede Kirke. Her har sandet gennem tiden begravet et helt sogns kirke, så kun kirketårnet står tilbage som resterne fra gårsdagens middag.


Har man været forbi Råbjerg Mile, der ligger i umiddelbar nærhed af Den Tilsandede Kirke, har man allerede fået en forståelse for, hvordan naturens kræfter råt og ubarmhjertigt fortærer alt, hvad der kommer i dens vej. Det samme er sket for Sct. Laurentii kirken ved Skagen.


Sct. Laurentii kirke var Skagens sognekirke fra slutningen af 1300-tallet til slutningen af 1700-tallet. Sandflugten havde til sidst gjort kirken ubrugelig. Da menigheden måtte grave sig ind, når der var gudstjeneste, blev kirken i 1795 nedlagt efter kongelig ordre.


Kirketårnet. Foto: Campaya.dk

I dag står kun tårnet tilbage som synligt minde. Det er muligt at gå ind i tårnet og se ned på sanddynerne, der har dækket kirken indvendig som udvendig. I tårnet er der plads til refleksion. Om det er fordi, man står i Guds hus eller fordi, man her ser den mest uredigerede udgave af naturens kræfter, må være op til den enkelte at vurdere.


H. C. Andersen fortæller

I ”En historie fra klitterne” fra 1859 fortæller H.C. Andersen, hvordan hovedpersonen Jørgen

begraves i Den Tilsandede Kirke, netop som den forsvinder i sandet:


Jørgen var ikke at finde i Skagen by eller mellem klitterne, hvor de søgte; de rullende søer op i sandet havde taget ham med sig, hed det. Hans legeme lå jordet i den største sarkofag, i kirken selv; Gud havde i stormen kastet jord på kisten, det tunge sandlag lå der og ligger der endnu. Sandflugten har dækket de mægtige hvælvinger. Klittjørne og vilde roser vokser hen over kirken, hvor vandreren nu skrider hen til dens tårn, der peger op af Sandet, en mægtig ligsten på graven, set milevidt; ingen konge fik den mere prægtig!”


Da H.C. Andersen skrev denne fortælling, havde kirken allerede været lukket i mange år. Men han har måske også stået i kirketårnet og funderet.



Udsigten fra toppen af kirketårnet. Foto: Campaya.dk

Det er ikke til at vide, om Jørgen virkelig ligger begravet under sanddynerne, men det er et utroligt syn at se, hvordan den barske natur har dækket og næsten udslettet det gamle bygningsværk. Turen gennem skoven ud til kirken er flot, og man må ikke snyde sig selv for en vandretur mellem Klittjørnen og de vilde roser, når man besøger området.