På tur i ørkenen: Sandsurfing og fatamorganaer


Sammenlignet med mange andre lande er Danmarks natur generelt blid og nænsom. Men der findes alligevel steder i vores lille kongerige, hvor naturen viser sig fra sin mere barske side.


Vi er taget på sandvandring i det Nordjyske, og jeg har på forhånd sat mig godt ind i, hvad det er, vi skal ud og se. Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit, og den indeholder ikke mindre end 3,5 millioner m³ sand, mens den rejser sig cirka 40 meter over havets overflade.


Beskrivelserne og billederne jeg har set taler deres eget sprog, og forventningerne er i vejret. Da vi parkerer bilen på den tilhørende P-plads, falder forventningerne dog en anelse. Der er ikke meget andet sand at se, end det de små børn leger med i sandkassen ved iskiosken.


Min skuffelse bliver dog hurtigt gjort til skamme, da vi efter en kort gåtur står midt i, hvad der føles som ørkenen. Temperaturen er bare en smule mildere.


Midt i Råbjerg mile. Foto: Campaya.dk

Lige på den anden side af P-pladsens træer ændrer landskabet sig drastisk. Der er intet, og jeg mener INTET, andet end sand i miles omkreds. - Ja altså bortset fra de andre turister, der er kommet for at se, hvordan sand kan vandre ind over land.


Danmarks største vandreklit

Råbjerg mile er Danmarks største vandreklit, og den dækker et areal på cirka to km². Det er langt mere, end hvad øjet kan række, så som man står der midt i sandet, føles det præcis som at stå i ørkenen. Måske lige bortset fra, at det trods alt er lidt mere tåleligt at stå her i Råbjerg Mile end i Saharas varme ørkensand.


Jo længere vi bevæger os igennem det fine hvide sand, kan vi så småt skue vand og vindmøller i det fjerne. Det er ikke fordi, vi har fået solstik i sanddynerne. På toppen af Råbjerg mile er der en formidabel udsigt over området og det nærliggende hav.



I det fjerne skue havet. Foto: Campaya.dk

I Råbjerg Mile kommer man tæt på nogle voldsomme naturkræfter, der gennem flere århundrede har gjort livet vanskeligt for de ellers så sejlivede nordjyder. Sandflugtsdæmpning er almindeligt langs den jyske vestkyst for at bremse de enorme mængder sand, der ellers vandrer ind over landet. Men Råbjerg Mile er fredet, og derfor ser man her, hvordan naturen råder frit.


Siden år 1900 har vandreklitten rykket sig cirka 1750 meter mod øst, og i dag bevæger den sig med gennemsnitligt 15 meter om året. Hvis den fortsætter med samme fart, vil hovedvejen til Skagen i løbet af 200 år være begravet af sand.


Du finder Råbjerg Mile ved Bunken Klitplantage mellem Skagen og Frederikshavn.