Siamesisk samling


Gå på opdagelse i en svunden tid fra dengang Thailand hed Siam og charterturismen ikke var sat ind. En tid hvor det var eksotisk og fremmed at rejse om på den anden side af jorden. 


Siamesisk samling. Foto: Campaya.dk

Det lille museum Siamesisk samling, ligger lige ved siden af det gamle rådhus i Ebeltoft. Til trods for museets diskrete ydre, rummer huset en stor samling af eksotiske genstande, af mere eller mindre bizar karakter. Mange af de udstillede dyrearter er i dag truede, men man skal huske på at de er fra starten af de 20. århundrede, hvor man så lidt anderledes på trofæjagt.

Krokodiller til skue. Foto: Campaya.dk

Tigertrofæ. Foto: Campaya.dk 

Museet er startet af Rasmus Havmøller. Han drog i 1914 til Siam og boede der frem til 1933. Han kom hjem til sin fødeby med sin Thailandske familie, malaria og den store samling der i dag er at finde på museet.  Han ønskede at gavne sin by med sin samling og den dag i dag vækker den stadig begejstring for de mange besøgende.

Det eksotiske interiør i Siamesisk samling. Foto: Campaya.dk

Rasmus Havmøller startede Siamesisk samling med effekter han hjembragte fra sit 20 årige ophold i østen. Han drog i 1914 til Siam for at arbejde for ØK´s skovbrug i Siam. Senere drev han en tinmine på Malakahalvøen. I sin tid i østen havde han rig lejlighed for at dyrke sin store interesse for blandt andet zoologi, arkæologi og jagt. 

Et stort antal udstoppede fugle er at finde i samlingen. Foto: Campaya.dk

Med sin hjemkomst bragte han ud over malaria sin noget særegne samling fra Siam. Samlingen kom til Ebeltoft Museum i 1940, og Rasmus Havmøller var selv med til at opstille den. Samlingen står stadig som dengang og der er masser at gå på opdagelse i af eksotiske dyr og objekter. 

Moden fra da Ebeltoft blev for masserne udstillet på Siamesisk samling. Foto: Campaya.dk

I de tilstødende lokaler er der en nutid historisk samling. Den fortæller historien om hvordan Ebeltoft opstod som badeby. Hvordan de rige grosserer byggede huse på "feddet"  for at slippe væk fra hverdagens stress og jag.  

I 60´erne kom byggeboomet hvor folket fik råd til både hus og bil og Ebeltoft blev allemandseje. Ebeltoft er i dag måske mere end nogensinde en populær bade- og ferieby.

Museet rummer desuden særudstillingen "sommerliv" Der viser bademoden gennem tiderne.

Det er Museum Østjylland der driver de tre museer Siamesisk samling, Det gamle rådhus og Farvergården og alle tre har gratis adgang for besøgende.