Hvide Sande Røgeri

Ligemeget hvor man er på ferie er en del af det at være på ferie også at smage de lokale retter og det er ikke anderledes når man gæster Vestkysten. Selvom Danmark er et lille land er der forskel på hvad vi spiser i de forskellige egne og er man på Vestkysten er det næsten en dødsynd ikke at smage på de friske vesterhavs fisk. 

I Hvide sande ved Vesterhavet bliver fiskene ikke meget mere friske end dem vi får her og dette alene er grund nok til at indtage det i rigelige mængder. På havnen i Hvide sande er der dagligt fiskeauktioner og fiskene der kommer ind her er få timer gamle. Vi vælger at køre forbi en af de lokal fiskeforretninger med eget røgeri og restaurant for at se hvad der sker med fisken inden den lander på vores tallerken.

Anders der ejer Hvide sande Røgeri viser os frem i røgeriet og det er en spændende process de rå fisk gennemgår inden de ligger på vores frokost tallerkener. Vi er så heldige at se hele arbejdsgangen fra fiskene kommer ind fra auktionen og til de (som første billede viser) bliver anrettet på vores tallerkener.

Der bliver fileteret rødspætter.

Noget skal ryges og noget skal røges, her gøres der klar til både kold og varm røgning af både laks og Konge ålKonge ål har egentligt intet at gøre med ål selvom de lange slange lignende fiske stykker godt kunne minde om en ål, det er derimod haj, nærmere bestem bugen af en haj, men da der aldrig har været tradition for at spise haj i Danmark er det alle dage blevet solgt under navnet konge ål.

Nederst i billedet ses de hvide konge ål klar til røgning.

At røge fisk kan være en lang process nogle bliver røget i timer og andre igen i ugevis, det afhænger af typen. Her inde i røgeovnen er der en duft af selvfølgelig røget fisk, men det er også en mystisk og spændende oplevelse over at se hvordan fiskene bliver lavet.

Vi får lige lov at hilse på køkkenfolket og går tilbage til restauranten hvor vores frokost tallerken er ved at være klar og turen gennem Hvide Sande røgeri har absolut ikke gjort os mindre sultne, nu glæder vi os til at sætte os på terrassen med vores frokost.


Hvide Sande røgeri har også en stor og veludstyret fiskeforretning for dem der hellere selv vil tilberede fisken. Her bugner af alt fra friske fisk til de røgede og der er tilmed en delikatesse afdeling med masser af lækkerier til tilberedelse af fiskeretterne. Velbekomme siger vi der er nok af lækkerier at tage med hjem til både frokostbordet og aftensmaden.


Hvide Sande Røgeri

Troldbjergvej 4

6960 Hvide Sande


Læs mere om Hvide sande og Søndervig her